Șapte lucruri importante de Shelley Pearsall este o nouă apariție din categoria 9-12 ani de la editura Corint junior. Inspirat din povestea reală a unui artist pe nume James Hampton, a cărui operă de artă mențioată în carte este acum expusă la Smithsonian American Art Museum, romanul spune povestea fictivă a lui Arthur, un băiat de 13 ani care ajunge la casa de corecție pentru că a aruncat cu o cărămidă într-un om al străzii.
După două săptămâni petrecute la casa de corecție, Arthur își primește sentința: în loc să rămână acolo, ca pedeapsă pentru actul aparent nejustificat de agresivitate, va trebui să presteze 120 de ore de muncă în folosul omului pe care l-a rănit. Și cu ce se ocupă acesta? Colectează diverse deșeuri din gunoaie.
Arthur nu e prea încântat să-i ia locul Colecționarului la strâns cartoane și sticle de prin pubele, însă alternativa este să-și părăsească familia, să meargă la casa de corecție și să trăiască mereu cu lama cuțitului la gât. Întors acasă, după ce a stat două săptămâni închis, Arthur apreciază altfel confortul casei sale sărăcăcioase și faptul că împarte camera cu sora lui mai mică.
Arthur nu este un copil rău. Este un puști retras, care se confruntă cu bullyingul la școală, fără prea mulți prieteni, și nu din cale-afară de strălucit la învățătură. Dar nu nutrește gânduri negative la adresa nimănui și nu face planuri malefice de a omorî oameni. Incidentul cu cărămida este unul izolat și doar providența îl împiedică să comită un act fatal asupra colecționarului de gunoaie.
Gestul pare, aparent, fără motivație și, deși Arthur se justifică în fața judecătorului, pe măsură ce citim cartea, vom afla că există un traseu ascendent care duce spre acel unic moment de furie care nu mai poate fi înăbușită.
Deși pare greu de crezut că veți ajunge să empatizați cu un băiat care a făcut un asemenea gest incalificabil, vă asigur că sunt toate șansele să ajungeți să o faceți.
Arthur este un copil care suferă enorm după moartea recentă a tatălui său și, deși tatăl era un alcoolic, adesea absent și dezinteresat, Arthur încearcă să-și aducă aminte doar momentele frumoase, prins cumva între dorul de tatăl mort și frustrarea aceea interioară după ce ar fi putut să fie relația lor.
Șapte lucruri importante este despre acele lucruri care te motivează pe tine, care te fac fericit, care îți definesc viața sau personalitatea. Pentru Colecționar, cele șapte lucruri importante sunt: becuri, folie de aluminiu, oglinzi, bucăți de lemn, sticle de vin, cutii metalice de cafea, carton. Pe măsură ce Arthur începe să adune și să înțeleagă valoarea acestor lucruri, descoperă și care sunt cele șapte lucruri importante pentru el.
Romanul abordează subiecte legate de familie, prietenie, viața după doliu, a vedea dincolo de aparențe, dar cel mai important subiect este acesta: te poți ”izbăvi” după ce faci un gest gratuit de agresiune? Colecționarul și judecătorul vorbesc despre ”redempțiune”, actul de a-ți răscumpăra păcatele.
Dar oare reușește Arthur să-și răscumpere păcatul de a fi lovit un om fără apărare? Oare va reuși să-și depășească condiția de a fi băiatul unui scandalagiu care s-a lăsat de școală, s-a apucat de băut și a murit, beat, într-un accident de motocicletă, lăsându-și familia în urmă într-o situație dificilă?
Vă las pe voi să descoperiți asta când veți citi cartea!