Acum câțiva ani, am mai făcut cu Eliza ouă decorate cu tehnica șervețelului, dar am folosit atunci adeziv special pentru această tehnică, mai ales că nu intenționam să consumăm ouăle respective – erau doar coji golite de conținut. Însă anul acesta am decis să testăm și o variantă care se poate aplica pe ouăle fierte, și anume lipirea cu albuș de ou.
N-am avut eu câte ouă și-ar fi dorit Eliza să decoreze, odată ce a început, nu s-a mai oprit, i-a plăcut foarte mult. A pregătit trei astfel de ouă pentru a le da cadou de Paște. Eu am decorat doar două. Adevărul e că am făcut febră musculară de la suflat în cojile de ouă pentru a elimina conținutul, așa că mai mult de cinci nu am putut goli.
Despre cum se golesc ouăle pentru încondeiere sau decorare am scris mai pe larg aici.
Materiale necesare pentru ouăle decorate cu tehnica șervețelului
Ouă golite de conținut sau ouă fierte cu coaja lor naturală sau vopsită, șervețele cu diferite modele, 1 albuș de ou bătut cu furculița (nu spumă de bezea), pensule.
Alegeți ouă cât mai deschise la culoare, de preferat de la țărani, ca să nu aveți ștampila aceea pe ele, care nu se duce cu nimic. Spălați bine ouăle și, dacă vreți să le puneți la masă, fierbeți-le și lăsați-le la răcit. Dacă vreți să le faceți doar de decor, goliți conținutul și lăsați-le câteva zile la uscat.
Cele mai bune șervețele sunt cele cu model pe fundal alb, pentru că arată mult mai bine atunci când sunt lipite pe ouă. Dar noi am folosit șervețele de tot felul, de pe vremea când eram eu foarte pasionată de această tehnică. De la șervețele se folosește doar primul strat, cel cu model, nu toate straturile. Desfaceți cu grijă straturile șervețelului (de obicei au trei straturi dar găsiți și cu două) și puneți deoparte stratul imprimat.
Mod de realizare
Modelul pe care doriți să-l aplicați se rupe de jur-împrejur (marginile zimțate se vor contopi mai bine cu fundalul, decât marginile tăiate cu foarfeca) și se aplică pe ou, pensulând pe deasupra cu albuș de ou bătut. Găurile se acoperă tot cu bucățele de șervețele cu model.
Dacă vreți să le agățați undeva, atunci de gaura din partea de jos puteți lipi niște panglică, cu pistolul cu silicon fierbinte.
Acest articol este al treilea din seria pentru Paștele 2019. Pe primele două le găsiți aici: Joc de Paște și Felicitare de Paște.
O sa fac si eu, dar nu golesc oul. De ce le-ati golit si nu le-ati lasat asa?
Adina, noi le voiam de decor, nu sa le mancam 🙂