Pentru că mă chinui de vreo doi ani deja cu Eliza și mersul la dentist, și o să mai dureze încă vreun an jumate cel puțin până să-i pună aparat, m-am gândit că un material despre consultul ortodontic la copii ar fi mai mult decât binevenit pe blog.
Consultul ortodontic nu este același lucru cu mersul la un medic stomatolog obișnuit. Ortodontul are altă specializare, iar bazele pentru o dantură reușită rareori se pun într-un cabinet de cartier, unde același om le face pe toate. Din păcate, în România, costurile tratamentelor dentare sunt în continuare foarte ridicate, astfel că mulți părinți nu ajung cu copiii la ortodont, ceea ce rezultă în probleme cu dantura la maturitate.
Vă spun cât se poate de sincer că pe mine tratamentul ortodontic al Elizei mă costă și pe urechi. Dar sunt niște eforturi pe care le fac pentru că nu vreau să ajungă la maturitate să aibă problemele pe care le am eu acum și care ar putea fi rezolvate cu costuri de trei ori mai mari, pe puțin.
Dacă și pe voi vă interesează sănătatea dentară a copiilor voștri și vreți să vă informați pe tema asta, iată un interviu pe care l-am realizat cu doamna doctor Anca Oltean, medic primar, specialitatea ortodonție și estetică dento – facială. Nu este medicul la care merg cu Eliza, dar este un medic competent, care sper să facă lumină și pentru voi în această chestiune.
- Cu ce se deosebește un ortodont de un dentist obișnuit, cu un cabinet de cartier, sau din cabinetul de la școală? Ce face un ortodont, mai exact?
Ca să poți practica ortodonția este nevoie să urmezi rezidențiatul de ortodonție după terminarea facultății de stomatologie. Titlul de medic specialist în ortodonție se obține după cei 9 ani de studiu (6 de facultate și 3 ani de rezidențiat), în urma susținerii examenului de specialitate.
Titulatura de medic primar se obține tot printr-un examen, după un mimim de 5 ani de practică medicală ca medic specialist.
- Care este vârsta la care un părinte ar trebui să-și ducă copilul la un consult ortodontic? Ce semne timpurii pot trimite părintele mai repede la ortodont? Sau după ce anume ar trebui să se uite un părinte la dantura copilului ca să-și facă o idee cu privire la prima prezentare la medicul ortodont?
În general, la vârsta de 7 ani este indicat primul control ortodontic. Este vârsta la care copilul este cooperant și înțelege necesitatea purtării unui aparat dentar. De regulă, părinții conștientizează importanța vizitei la cabinetul de ortodonție în momentul apariției incisivilor superiori (dinții de sus, din față) – atunci când aceștia erup înghesuiți. Părinții mai atenți la detalii observă și modificările de profil, de exemplu când mandibula este situată mai în față sau mai în spate în relație cu maxilarul.
- Care sunt etapele unui tratament ortodontic corect?
Prima etapă este legată de stabilirea unui diagnostic dentar și ortodontic. Pentru aceasta sunt necesare două consultații: inițială și secundară.
În consultația inițială se verifică starea de sănătate a dinților și gingiile, pentru a rezolva aceste probleme înaintea tratamentului ortodontic.
Totodată se înregistrează date de imagistică (fotografii dentare și faciale, radiografii dento-faciale) și se iau amprente dentare pentru modele de studiu din ghips. Mai nou, se iau amprente digitale prin scanare intraorală, iar medicul poate vedea modelele digitale direct pe calculator, ceea ce îi permite să analizeze mai rapid poziția dinților.
Urmează apoi etapa de analiză a tuturor datelor înregistrate, prin măsurători atât pe radiografii, fotografii de față și profil, cât și pe modelele de studiu, în urma căreia se pune diagnosticul dento-facial și se elaborează planul de tratament. Este foarte important de reținut că planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient, în funcție de vârstă, gravitatea anomaliei, gradul în care afectează structurile din jur).
Consultația secundară presupune explicarea pe înțelesul pacientului a tuturor acestor date și a planului de tratament. Tot aici se discută de eventuale etape de tratament, cât costă întregul tratament, cât timp durează.
În unele cazuri poate fi necesar și consultul unor alte specialități: logopedie, ORL, chirurgie ortognată, parodontologie.
- Care e diferența între aparatul dentar și cel mobil? La ce folosește o gutieră?
Aparatele dentare pot fi: fixe și mobile. Cele mobile se folosesc la vârste mici, 6-9 ani, atunci când încă mai există dinți temporari pe arcade, adică o dentiție mixtă. După ce copilul a schimbat complet dinții, adică după 11-12 ani, pot fi folosite aparatele fixe, colate pe dinții definitivi.
Gutierele dentare pot fi folosite: în scop ortodontic pentru alinierea dinților (cum este sistemul de gutiere tip alignere), în scopul tratării unor afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare (gutirele ATM), sau în scopul albirii dentare (gutiere de albire).
- Care este perioada totală de tratament ortodontic? Cât de des trebuie vizitat medicul ortodont în această perioadă? Pentru ce anume?
Așa cum am menționat mai sus, tratamentul ortodontic este individualizat de la caz la caz. Acesta poate dura de la 6 luni la 18 sau 24 luni, în funcție de gravitatea anomaliei și de vârsta pacientului.
În general, sunt necesare controale lunare pentru a verifica și ajusta aparatele dentare.
- La ce costuri trebuie să se aștepte părinții pentru tratamentele ortodontice ale copiilor?
Tratamentul ortodontic înseamnă atât alinierea dentară, cât și corectarea profilului facial – vorbim deci de un tratament complex. Aceasta presupune un efort combinat, atât din partea pacientului, cât și a medicului. În general, tratamentul ortodontic nu este unul ieftin, însă, din fericire, costul acestuia poate varia în funcție de vizibilitatea aparatelor dentare, de tehnologia folosită pentru realizarea lor și de complexitatea tratamentului individualizat de la caz la caz.
Orientativ, prețul aparatelor dentare mobilizabile folosite mai des în perioada copilăriei variază între 1500 lei și 3500 lei, evident individualizarea făcându-se în funcție de complexitatea cazului respectiv.
Material realizat cu sprijinul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.
Cover Photo by mohamed Hassan from Pixabay