Prima parte aici.
Ghidul fetelor, Marawa Ibrahim, editura Casa
Despre această carte v-am mai povestit aici (unde puteți vedea și imagini din interior), este tot un ghid al pubertății, dar scris cu mult umor și cu amintiri din experiența personală de o autoare care reușește să scrie din perspectiva unei fete, și nu pe un ton didactic, despre toate transformările fizice și psihice care ne dau peste cap în perioada preadolescenței și adolescenței. Umorul este cel mai important atu al acestei cărți!
Cum cresc fetele? Pubertatea pe înțelesul tuturor, Felicity Brooks, editura Curtea Veche
Tot o carte despre pubertate, dar care detaliază destul de multe aspecte legate de sănătate, siguranță personală și stare de bine psihică. Recomand pentru 14+
Abordează probleme adolescentine precum depresia, dependențele de alcool sau droguri, încrederea de sine și felul în care fetele se raportează la societate, motive greșite pentru a face sex când ești nepregătit, relații și despărțiri.
O recomand deoarece conține sfaturi concrete și detaliate despre cum să fii în siguranță pe stradă, online sau la petreceri, cum să te pregătești pentru examene, cum să ceri ajutor dacă ești într-o situație neplăcută, ce și cum să mănânci, cum să-ți îngrijești corpul, dar și diverse teste haioase, statistici și liste care pot fi de ajutor.
Există, desigur și un capitol despre sex, și aici cu sfaturi concrete, de la cum se pune prezervativul, la ce răspunsuri să dai dacă primești de la un băiat scuze pentru faptul că nu vrea să-l folosească, până la cum se face un test de sarcină și de ce e bine să te vaccinezi anti-HPV. A fost chiar o surpriză pentru mine să găsesc această recomandare într-o carte pentru adolescente.
Această carte există și în varianta pentru băieți și se cheamă Cum cresc băieții?
Ce se întâmplă cu mine? Susan Meredith, editura Curtea Veche
Este printre primele cărți de acest gen pe care i le-am luat Elizei, este o carte subțire care abordează , la fel ca și celelalte, aspecte legate de pubertate și maturizare: menstruație, coșuri, dispoziție schimbătoare etc.
La fel, recomandă mișcare, igienă, răbdare și comunicare până vor trece toate. Există și în varianta pentru băieți.
Codul încrederii pentru fete, Katty Kay & Claire Shipman, editura Pandora M (editura Trei)
O carte minunată și binevenită, nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunei fete. Oricât de încrezătoare ni s-ar părea că sunt fetele noastre, ele sunt copleșite de frici, de îndoieli, de scăderea stimei de sine, de părerile celor din jur și de felul în care societatea le condiționează să arate sau să funcționeze într-un anume fel.
Până și cea mai populară fată se simte nesigură, și fata cu cele mai multe olimpiade sau premii și fata care cântă, dansează sau vorbește în fața publicului și fetele care se ascund în spatele unei atitudini bine construite de aroganță sau exuberanță.
Iar societatea nu face decât să alimenteze aceste nesiguranțe, cu ajutorul reclamelor, revistelor, emisiunilor tv, a acestei mașinării de marketing care îți spune mereu că nu ești suficient de bună, de frumoasă, de deșteaptă, de plină de succes dacă nu folosești produsul sau serviciul X.
În acest context, este binevenită o carte cu sfaturi practice, cu descrieri de situații reale, cu multe cuvinte de încurajare, cu statistici și analize ale felului în care societatea privește sau tratează femeia, pentru a atrage atenția asupra acestor lucruri de care uneori fetele poate sunt sau nu conștiente.
Mă iubesc așa cum sunt, Jessica Sanders, editura Litera
O carte din aceeași categorie, care va ajuta fetele să se iubească pe sine și să își mențină stima de sine la nivel ridicat.
Este destul de schematică și pune accent pe diferențele dintre corpuri și despre felul în care corpul este construit în așa fel încât să te ajute să faci ceea ce îți dorești și trebuie să-l respectăm, să-l îngrijim, să-i acceptăm schimbările și să-l iubim necondiționat. Pe asta am tradus-o eu, așa că v-o dublu recomand! Imagini din interior puteți vedea aici.
Minunate recomandări mai ales ca și eu am o fetiță