Aveam în plan de mai demult să vă povestesc despre Revolta, un spectacol de dans, la care am fost în București, și care se va juca pe 16 decembrie și la Timișoara, dar pur și simplu nu am avut timp.
Revolta este un spectacol organizat prin proiectul Regal de balet (la care am fost și anul trecut). Regal de Balet este organizat anual de Asociația Nevoia de Educație, cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor, și pune în scenă producții coregrafice deosebite, realizate cu tineri dansatori români sau de peste hotare.
Subiectul din Revolta s-a centrat în jurul Revoluției de la 1989 și al modului în care țara noastră a evoluat în ultimii 30 de ani. Spectacolul a avut loc pe 30 septembrie 2019 la Teatrul Național București și s-a bucurat de participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru, care a citit, în deschidere, discursul ținut în 1992 în faţa Camerelor Comunelor în Londra.
Momentul acesta a fost cam lung pentru mulți dintre spectatori (Eliza m-a rugat de mai multe ori să-i explic despre ce vorbește actorul acolo), dar a fost oportun pentru a ne introduce în atmosfera spectacolului.
Primul act, coordonat de coregrafa Vanda Ștefănescu, a fost minunat. Dansatorii au reușit să transmită într-o manieră extraordinară atmosfera apăsătoare din timpul comunismului: sărăcia, cozile, obsesia conformismului, înăbușirea sinelui, persecuția, nedreptatea. Apoi a venit scânteia de speranță, apoi revoluția care avea să schimbe, pentru totdeauna, destinul unui popor.
Acest act în sine a fost un spectacol complet și eu, una, m-aș fi oprit aici cu vizionatul și m-aș fi considerat norocoasă că l-am văzut.
Actul al doilea a fost ceva mai straniu, un performance art mai degrabă decât un spectacol de dans. În cronici scrie că această coregrafie de dans contemporan, semnată Gigi Căciulanu, a vrut să transmită starea de debandadă morală și socială în care se află România la 30 de ani de la Revoluție, o Românie condusă de corupți, de proști și de bufoni.
Dacă nu scria asta în program, nu cred că îmi dădeam seama că asta vrea să spună. Nu aș vrea să-mi dau cu părerea pentru că nu sunt de specialitate și sunt conștientă că, în spatele acelui dans, se află zeci dacă nu sute de ore de muncă și mult entuziasm și dedicare din partea unor tineri foarte talentați. Și nu cred că e corect să vin eu, o neica nimeni într-ale dansului, să comentez de pe margine.
Dacă sunteți în Timișoara pe 16 decembrie, când se comemorează 30 de ani de la Revoluție, mergeți să vedeți acest spectacol, este o experiență artistică deosebită.
Fotografii: Octav Ganea pentru Regal de balet.