Am postat luni o primă parte, ca să mă aliniez începerii târgului Elefant Fest, dar mai vin și azi repede cu o încă o parte, deși e cam târzior pentru 1 iunie, dar poate le treceți pe listă pentru ”premiu” 😀
La noi nu se face premiere, nu se dau cărți, dar eu i-am făcut Elizei în fiecare an un pachet cu cărți la sfârșit de an școlar, așa că o să fac și anul ăsta. Deocamdată nu vă pot spune ce cărți include, pentru că Eliza îmi citește articolele 😀
Editura Vellant
Poznăi cu două zuze, Elena Vlădăreanu și ilustrații de Liliana Basarab este o carte haioasă despre fetițe care nu stau ”cuminți” și am pus cuminți în ghilimele, pentru că poznele lor fac parte din modul în care copiii, în general, explorează și interpretează lumea din jur.
Dacă aveți acasă fetițe mai ghidușe, cu siguranță o să se regăsească în aceste personaje care nu doar că fac pozne, se ceartă, se bat și se scuipă, dar folosesc uneori și ceea ce se numește în literatura de specialitate ”limbaj de toaletă”. Dacă vă știți sensibili la cuvinte precum ”caca” și ”pișu” într-o carte pentru copii, atunci probabil că nu este pentru voi 😀
Saga lui Erik Vikingul, Terry Jones și Michael Foreman, traducere Vlad Iorga – un roman ilustrat cu multe aventuri cu vikingi pentru copiii care, la fel ca autorul în propria sa copilărie, preferă o epopee nordică plină de ”aventuri extraordinare și de imaginație fără limite, cu monștri și tot felul de creaturi și magie, și fantezie.”
Editura Humanitas junior
Habarnam pe lună (re-editare), Nikolai Nosov, ilustrații G. Valk și Habarnam în Orașul de Piatră, Igor Nosov, ilustrații A. Borisenko – continuarea aventurilor îndrăgitului personaj Habarnam și a tovarășilor săi, prichindeii din Orașul Florilor. Igor Nosov este nepotul scriitorului Nikolai Nosov, creatorul lui Habarnam.
Foarte multă lume are nostalgii din copilărie legate de Habarnam, eu nu le-am văzut niciodată când eram copil, dar le-am descoperit la maturitate și mi-au plăcut foarte mult. Cred că și copiii din ziua de azi se pot regăsi în protagoniștii cărților, așa naivi, gata să ia lumea în piept oricând, jucăuși și comici cum sunt Habarnam și prietenii săi.
Editura DPH
Prima mea carte despre corpul meu, Susan Akass și Frances Butcher, o carte pentru copiii de peste 7 ani. Probabil vă întrebați ce aduce nou această carte în multitudinea de cărți pentru copii despre corpul uman. Ei bine, cartea conține multe idei de proiecte de lucru manual care reproduc organe sau funcții ale corpului, inclusiv o grămadă de chestii pe care mulți părinți am vrea să le sărim (cum să faci niște intestine sau materii fecale sau mucus 😀 – stați fără grijiă, nu reale) dar pe care copiii le vor găsi din cale-afară de distractive.
Eu o să încerc cu ai mei câteva experimente din aceste cărți și voi reveni cu un articol mai detaliat. Pe site la DPH cartea are acum 50% reducere și costă 24 lei. Eu zic că merită din plin banii ăștia, dar să o citiți cu amuzament și mintea deschisă, da? Știți cum spuneau latinii, “naturalia non sunt turpia”, adică ”lucrurile naturale nu sunt rușinoase”.
Prima mea carte de știință, Susan Akass, o carte cu tot felul de experimente amuzante cu obiecte pe care le avem prin casă. Include și chestii precum rachete, puști și alte ”arme”, dar și instrucțiuni cum să construiești o busolă sau cum să faci observații științifice asupra plantelor și gângăniilor din grădină.
Editura Cartemma
Dialoguri sincere, Laura Iviniș, ilustrații Cristina Gyalai, o carte cu discuții sincere între părinți și copii despre cele mai stringente probleme ale copilăriei. Mai multe detalii despre carte puteți citi aici.
..