Nu vă dau un interval de timp, pentru că în ultima vreme citesc foarte încet, dar pentru anul viitor (să zicem așa, aproximativ) mi-am propus să citesc mai multe cărți de non-ficțiune. Prin asta înțeleg jurnale, (auto)biografii, cărți cu tematică istorică, despre animale, sănătate și, desigur, preferatele mele, minimalism și debarasare.
Deja mi-am făcut teancul cu unele pe care le adun de vreo jumătate de an și sper să reușesc să găsesc liniștea necesară pentru a le citi. Pentru non-ficțiune e nevoie de ceva mai mult timp și de concentrare pe durată mai lungă, nu te poți întrerupe din 10 în 10 minute să amesteci în oală, să dai o gustare copilului și să mai faci un puzzle 😀
Iată, deci, zece cărți de non-ficțiune pe care mi-am propus să le citesc anul viitor:
Pământul făgăduinței, Barack Obama, editura Litera
Sincer mă cam sperie dimensiunea ei și mă enervează că formatul nu e identic cu cel de la Povestea mea, ca să le țin în bibliotecă una lângă alta 😀 În această autobiografie, Obama povestește cum a ajuns să fie primul președinte de culoare al Statelor Unite, cum a fost viața la Casa Albă, care au fost provocările (politice, personale), cu analize detaliate ale principalelor crize politice prin care a trecut SUA în mandatul său.
Iubește oamenii, folosește lucrurile, Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus, editura Litera
O nouă carte despre minimalism și abia aștept să văd care e abordarea ei. Eu citesc multe astfel de cărți, pentru că am nevoie să-mi hrănesc constant minimalistul din mine, altfel va fi înghițit de ”hârciogul” din mine, care scapă la adunat lucruri și nu mai reușește să le elimine. Autorii sunt cunoscuți pentru filmele lor de pe Netflix și atât cât am apucat s-o răsfoiesc, cartea pare că mă va captiva mai mult decât filmele pe care nu am reușit să le urmăresc.
O istorie a lumii cu femeile în prim-plan, Kerstin Lucker, Ute Daenschel, editura Litera
Istoria a fost mereu scrisă de bărbați pentru bărbați, despre bărbați. Această carte își propune să rectifice acest lucru și aduce în prim-plan femei importante din istoria lumii, despre care care copiii noștri trebuie să afle. Cartea este cronologică, de la preistorie până la Al Doilea Război Mondial și este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca fetelor voastre, mai ales, pentru că ele sunt cel mai puțin reprezentate în materia care se predă la școală, indiferent că e vorba de istorie, științe sau de literatură.
Walden sau Viața în pădure, Henry David Thoreau, editura Art
Am de mult pe listă cartea asta, dar am tot dat-o de colo-colo pentru că e multă filosofie în ea, nu doar povestea a doi ani petrecuți de Walden în mijlocul naturii, timp în care a încercat să supraviețuiască prin propriile mijloace. Thoreau ”pledează pentru independența economică față de stat și filosofează mult despre ipocrizia societății și moralitate, sărăcie și bogăție, despre cum se poate trăi muncind puțin, despre libertate și sensul vieții.” (citat de pe copertă spate)
Familia mea și alte animale, Gerald Durrell, editura Art
După ce a apărut serialul Familia Durrell, (din care am văzut doar un sezon), am citit mai multe despre naturalistul Gerald Durrell și m-am bucurat când am văzut că a fost tradus și în România la editura Art. În cartea de față, Gerald povestește despre cei cinci ani petrecuți de familia sa tipic englezească în Corfu, cu accent, evident, pe aventurile și observațiile sale asupra animalelor de pe insulă. Înțeleg că e scrisă cu umor, așa că abia aștept să mă destind citind-o.
În mintea unei caracatițe, Sy Montgomery, editura Art
Ca să fiu sinceră, nu m-am prins exact cărui gen literar aparține această carte, dacă este un documentar sau se duce spre factition (ficțiune bazată pe fapte reale). Dar sunt curioasă ce se găsește în mintea unei caracatițe și nu am văzut documentarul de pe Netflix, așa că îmi voi trece pe lista de citit și această carte.
Viața secretă a marilor scriitori, Robert Schnakenberg, editura Art
O carte amuzantă, ca o revistă de can-can, despre scriitori celebri. Oricât le-am admira opera și i-am pune pe un piedestal, marii scriitori au fost și ei oameni și au avut tot felul de defecte, năravuri, dependențe și înclinații despre care n-ar fi rău să aflăm.
Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc, Bill Bryson, editura Polirom
Un ghid util pentru cei care vor să își cunoască mult mai bine corpul și felul în care acesta funcționează, cu capitole despre piele și păr, creier, inimă și sânge, schelet, sistemul imunitar, hrană, somn, boli și moarte. De asemenea, veți găsi în carte și multe trimiteri spre oamenii de știință care au schimbat cursul medicinei de-a lungul istoriei.
100 de femei afurisite, Hannah Jewel, editura Nemira
Încă o carte despre partea feminină a istoriei, de data asta sub forma unor relatări scurte dedicate câte unei figuri mai mult sau mai puțin cunoscute din istorie. ”Hannah Jewell spune povestea femeilor care au extrem de multe nelegiuiri la activ, a femeilor care au scris lucruri periculoase, a celor care s-au opus unor conducători abuzivi sau care au luptat contra naziștilor.”
Prima teorie a lui Darwin, Rob Wesson, editura Nemira
Colecția Orion de la Nemira este grozavă, are atât de multe titluri deosebite, iar acesta este unul dintre ele. Cartea îl urmărește pe Darwin de-a lungul călătoriei de cinci ani la bordul navei Beagle, unde a urcat ca geolog, într-o misiune de examinare a reliefului, și nu a florei sau faunei. Ca urmare a acestei călătorii, Darwin a scris o carte despre tectonică, formulând și idei care aveau să ducă spre cea mai importantă teorie a lui, evoluționismul. Cartea pare un fel de Jules Verne cu întâmplări reale pentru cititorii maturi și abia aștept să-mi fac timp pentru ea.
100 de femei afurisite e o aiureala completa, una din putinele dati cand mi-a parut rau de banii cheltuiti pe o carte…
Cartea despre scriitori ma tenteaza si pe mine. Chiar ma gandeam ca se gasesc putine informatii despre cum erau scriitorii ca si oameni. Sa ne povestesti cum ti se pare.