Îmi pare rău că n-am reușit să scriu articolul fix atunci după ce am ieșit de la Muzeul Regina Maria din Iași, cât impresiile erau încă proaspete, pentru că nu-mi aduc aminte să mai fi fost așa impresionată de un muzeu de la Casa Darvas-La Roche din Oradea.
Pur și simplu se vede când un muzeu e complet nou, când oameni remarcabil de pasionați și-au pus amprenta asupra lui, și ca turist n-ai cum să nu pleci de acolo cu o senzație de admirație și mult mai îmbogățit spiritual și cultural.
Amplasament
Muzeul Regina Maria se află pe strada Zmeu nr 3 (în spatele fostei Universități Petre Andrei, nu știu exact ce e acolo acum).
Program: miercuri – duminică 10-17 (luni, marți – închis).
Tarifele sunt absolut modice, 5 lei adulți, 3 lei pensionari, 1 leu copii. Sincer nu cred că poți susține o asemenea instituție cu tarifele astea, am plătit mai mult la Muzeul Eminescu, unde nu găsești bogăția de exponate de aici.
Scurt istoric
Muzeul Municipal Iași a fost înființat în anii 1920 și a funcționat până în 1930 într-o clădire din curtea Mănăstirii Golia. Din 1930, majoritatea patrimoniului a fost înstrăinată sau s-a risipit ulterior din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
Noul muzeu a fost amenajat în casa Burchi-Zmeu, construită la începutul secolului al 19-lea, unde au funcționat de-a lungul timpului mai multe instituții, printre care și Arhivele Statului și un adăpost pentru orfanii de război.
Clădirea a fost restaurată din fondurile Primăriei între 2013 și 2015, iar din 2018 este sediul Muzeului.
Exponate
Muzeul este situat pe trei nivele (deși noi nu am văzut decât două, nu ni s-a spus că ar exista și un subsol vizitabil): parter și etaj.
La parter găsim mai multe diorame cu viața locuitorilor din Iași la sfârșitul secolului 18 – început de secol 19. Putem vedea schimbările, trecerea de la ținutele și saloanele boierești tradiționale la hainele și mobilierul cu influențe pariziene.
Trecerea de la iluminatul cu gaz la iluminatul electric:
Vedem câteva diorame cu magazine/mici afaceri din perioada interbelică.
Reprezentarea minorităților din Iași.
O machetă cu orașul în jurul anilor 1800, realizată de o echipă de cercetători în istorie.
La etaj sunt diorame din Primul Război Mondial, prezentând-o în mod deosebit pe Regina Maria, fie într-un spital de campanie, fie alături de militari.
Dar și interioare din saloane de mică nobilime, tablouri și obiecte de artă din perioada respectivă.
La etaj mai sunt și expozițiile temporare ale Muzeului, noi am văzut una de iconografie.
De departe, cel mai impresionant lucru de la Muzeu a fost ghidul pe care l-am avut 😀 Un băiat tânăr, pasionat, cu un vocabular foarte bogat și cu răspunsuri la toate întrebările noastre – dacă îl găsiți pe acolo, neapărat să-l urmați, pentru că știe tot ce se poate știe despre Iași și despre exponatele din muzeu.
Și nu se poate să vorbim despre Muzeul Regina Maria fără să amintim și recenta adiție la acest patrimoniu a Palatului Braunstein, o clădire iconică în Iași situată pe strada Ștefan cel Mare (pe colț cumva cu str Cuza Vodă, în Piața Unirii), care a fost recent restaurată și poate fi vizitată sâmbăta și duminica între orele 10-15.
Iar dacă ajungeți la Palatul Braunstein, vă puteți delecta în zonă și cu o vizită la cea mai veche librărie din Iași – Junimea, cu o plimbare pe prima străduță pietonală din Iași (Lăpușneanu), unde veți găsi Muzeul Unirii, Galeriile Grumăzescu și un tramvai de epocă.
Am mai scris aici despre plimbările pe care le puteți face în zonele pietonale din Iași.
Câteva terase interesante o să vă atragă privirile (Corso, în special, posibil una dintre cele mai vechi), dar vă recomand să vă întoarceți în Piața Unirii să mâncați o prăjitură și să beți un cocktail la cofetăria hotelului Select, una dintre singurele cofetării cu tradiție din Iași, care au supraviețuit timpului.
Am folosit și ne-au prins tare bine mai multe dintre recomandările dintre recomandările dumneavoastră din câteva articole despre Iași.
Ca să dau ceva la schimb, contribui cu căteva informații din a doua jumătate a lunii august 2022:
-biletul la muzeul Regina Maria a devenit 8 lei pentru un adult. Ne-a fost ghid o doamnă entuziastă și pasionată.
-pe strada Lăpușneanu Muzeul Unirii prezintă câteva încăperi (birouri, sufrageria, salonul, camera de biliard, dormitorul) cu obiecte ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza și Elenei Cuza, alături de obiecte care recreează atmosfera din acele vremuri (bilet 12 lei pentru un adult).
-muzeul situat sub Catedrala Mitropolitană a Moldovei (unde se află moaștele Sfintei Parascheva) este deosebit ca arhitectură și poziționare (pentru a ajunge în ultima încăpere a muzeului parcurgi un fel de coridor luminat printre două „straturi” ale fundației catedralei (bilet 5 lei pentru un adult).
Multumesc mult pentru noutati!