De la o vreme, Vlad s-a mofturoșit așa de tare că nu mai mănâncă niciun alt fel de supă sau ciorbă în afară de supă cremă. Și nici aia orice fel de supă. Musai să fie portocalie și să nu aibă prin ea vreun gust particular 😀 Am făcut odată o supă cremă de roșii atât de bună, eram sigură că va fi încântat! Dar de unde, a refuzat-o din start pentru că era roșie! De verde sau alte nuanțe nici nu se pune problema!
Așa că fac doar supe creme portocalii, alternând cantitatea de ingrediente și mai adăugând câte ceva și sperând cu sufletul la gură că o să mănânce. Cred că numai mamele de copii mofturoși înțeleg prin ce trec zilnic cu mâncarea! Uneori muncesc o zi întreagă la un fel de mâncare și el refuză din cine știe ce motive aleatorii, de îmi vine să i-o torn în cap!
Dar cu supa cremă cu dovleac copt chiar am dat lovitura, pentru că a mâncat două porții fără să răsufle aproape! Nici eu n-am sperat la așa succes!
Vă las mai jos ingredientele și modul de preparare, poate aveți și voi mofturoși pe acasă și vreți s-o încercați. Și nu e doar pentru copii. Și mie mi-a plăcut foarte mult și cu siguranță o să mai fac. Din cantitățile date, iese destul de multă supă, așa că eu am congelat jumătate. Să zicem, în mare, că ies cam opt porții (dar depinde și de cât de flămânzi sunt mâncăcioșii!)
Ingrediente supă cremă cu dovleac copt
5 morcovi medii, 2 cepe albe medii, 1 păstârnac mare, 1 rădăcină de pătrunjel mare, 1 sfert de țelină, 2 cartofi măricei, 1 dovleac plăcintar mic (eu am găsit la Mega unul foarte mic, cam cât un pumn așa), 2 foi de dafin, 5 boabe de piper, 2 linguri de adaos pentru mâncare fără glutamat (legume uscate, mărunțite), smântână pentru gătit, pâine integrală sau crutoane.
Mod de preparare
Legumele (minus dovleacul) se curăță și se taie cuburi mari. Se pun într-o oală încăpătoare și se călesc în două linguri de ulei (eu mai amestec un cubuleț de unt și o lingură de ulei), amestecând constant. Separat, fierbeți 3 litri de apă (în fierbător, de ex). Adăugați apa, foile de dafin, boabele de piper și adaosul pentru mâncare. Fierbeți la foc mic până când legumele sunt pătrunse.
Dovleacul îl tăiați în jumătate și îl dați la cuptor la foc mic, să se coacă încet până când dinții furculiței intră cu ușurință în pulpă.
Dați deoparte oala de pe aragaz. Scurgeți o parte din lichid și păstrați-l. Adăugați pulpa coaptă a dovleacului. Băgați blenderul de mână și pasați supa, subțiind cu lichidul păstrat, până la consistența dorită.
După ce ați terminat de pasat, dați supa prin sită. Va ieși mult mai fină și mai cremoasă dacă nu săriți acest pas. De obicei, o las la răcit și o împart în două, se congelează foarte bine. La servire, adaug deasupra smântână pentru gătit și amestec bine.
Crutoanele le fac din felii de pâine integrală sau de secară, pe care le tai cubulețe. Le împrăștii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, presar deasupra un amestec de ierburi (ceva adus de sora mea din Grecia, ierburi pentru pus în ulei de măsline în care să înmoi pâine) și un strop de ulei. Amestec bine cuburile și dau la cuptor la foc mic până devin crocante.
Mie supa cremă de dovleac îmi place cu semințe decojite de dovleac (cumpărate crude) și trase un pic la tigaie, apoi presărate pe deasupra. Dar vă dați seama că ai mei n-ar mânca așa ceva, așa că n-am pus nimic care să-l facă pe Vlad să refuze mâncarea 😀
Ia să vedem, cine mai are copii mofturoși? Ce mai preferă, ce mai mănâncă?
Voi incerca să-i aceasta rețetă, de curiozitate! Am mai făcut eu supa de dovleac, și niciunul din casă nu a avut tragere de inimă să mănânce mai mult de 2 linguri :(( . Doamne ajuta, poate acum chiar vor mânca 2 polonice :))