Din ce în ce mai puține cărți citite de la o vreme, dar sigur se vor înmulți când vine iarna și o să stau mai mult în casă. Deocamdată, în timpul săptămânii n-am când să citesc nici măcar trei pagini, sunt prinsă cu serviciul, traducerile și copiii, iar în week-end ieșim prin oraș, la evenimente, sau (rareori) mai pun și eu un film care, de obicei, nu-mi place, dar necesită mai puțin consum intelectual.
Prin urmare, iată cele cinci cărți citite în lunile august și septembrie.
Caut suflet pereche, Rachel Winters, editura Litera
Cartea asta are o premiză drăguță, dar un pic exagerat dezvoltată. Unele scene sunt complet neverosimile chiar și în contextul în care protagonista și le creează singură. Însă ideea de a-ți declanșa singură o potențială poveste de dragoste printr-o întâmplare ca în filme (lucru care, evident duce la tot felul de încurcături) a fost comică. Ne face să ne întrebăm cam ce am face noi ca să ne păstrăm jobul. Sper că nu atât de multe pe cât face Evie!
La drum împreună, Sarah Dessen, editura Litera
Am citit cartea cu gândul sa fac o comparație cu filmul. Elizei îi place această autoare și i-a citit toate cărțile publicate în România. Sunt cărți despre adolescenți și diferite probleme cu care se confruntă. Cartea a fost ecranizată pentru Netflix.
În cartea de față, protagonista trebuie sa facă față unei relații disfuncționale cu părinții ei divorțați, veștii ca va avea o nouă surioara, apoi locuitului temporar cu un tată egocentrist și neimplicat, presiunilor mamei de a performa intelectual și lipsei totale de prieteni sau sprijin din afară. Citind cartea, ai două exemple clare despre cum să nu fii ca părinte și îți vine să urli la părinții ăia care nu văd ce probleme are copilul lor, fiecare preocupat doar de propria carieră și viață.
Din fericire, lucrurile se schimbă pentru Auden când vine peste vară la tatăl ei, pentru că începe să cunoască și altceva și nu doar asta, începe să-și deschida sufletul față de cineva. Chiar dacă noi părinții nu ne dăm seama, adolescenții au foarte mare nevoie de viață socială, au nevoie să facă lucruri doar pentru distracție, au nevoie sa vorbească cu oameni cât mai diferiți, să aibă prieteni diferiți, să știe cum să se descurce în împrejurări sociale, sa știe să se îmbrace adecvat, să treacă prin ritualurile specifice vârstei (de ex participarea la balurile școlare) etc.
Adolescența nu e numai despre învățat, luat note bune, intrat la facultatea potrivită și preluat de-a gata preconceptiile despre lume ale părinților – de ex Auden nu se îmbrăcase niciodată în ceva colorat pentru că mama ei considera culoarea ceva superficial și frivol. Citind cartea, ți-e milă de Auden și parcă vrei să fie mai curajoasă, să se impună mai mult, să dialogheze mai mult cu părinții, să le spună ce simte și ce crede, dar îi e greu sa facă asta când vocea ei nu a fost niciodată ascultată. E o carte buna de citit și pentru părinți, pentru că o să ne facă să ne ascultăm mai mult adolescenții și să fim mai atenți la presiunea pe care o punem pe ei.
Scrisoarea de dragoste, Lucinda Riley, editura Litera
Dintre toate cărțile Lucindei Riley care nu sunt parte din seria Cele șapte surori, Scrisoarea de dragoste (titlu original în UK Seeing Double și în US The Royal Secret) mi-a plăcut cel mai mult. Da, are o premiza trasă de păr și e cam “dan browniana” dinainte ca Dan Brown sa devina un succes (cartea a fost publicată initial in 2000), dar e o lectură care te ține în priza dacă îți plac genul ăsta de cărți.
Deși intitulată “Scrisoarea de dragoste” și are și vreo doua fire amoroase, cartea nu e despre asta, ci despre un mare secret (fictiv) care, odata făcut public, ar fi dus la căderea monarhiei britanice. Pe firul acelui secret începe sa meargă o jurnalistă tânără, absolut din întâmplare, după ce cunoaște o bătrânică misterioasă la înmormântarea unui mare actor britanic.
Investigațiile jurnalistei nu rămân fără ecou, iar pe urma ei încep să meargă agenții MI5 care trebuie sa se asigure ca ea nu va ajunge niciodată la adevăr și articolul ei nu va vedea niciodată lumina zilei (chiar și cu prețul vieții). Romanul are un pas alert, nu stagnează deloc, se întâmplă ceva în permanență care să te mențină interesat. Are 552 de pagini, dar am citit-o destul de repede.
Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți, Gary Chapman, editura Trei
Am scris mai pe larg despre cartea asta într-un articol separat.
Dragoste sub acoperire, Lyssa Kay Adams, editura Leda Bazaar
Dincolo de a fi o carte simpatică cu o poveste de dragoste între un bărbat care își dorește foarte mult o iubire reală, o familie și un cămin plin de copii și o femeie care nu crede în dragoste și sinceritate din cauza divorțului părinților și a comportamentului ulterior al tatălui ei, Dragoste sub acoperire e un adevărat compendiu despre ce înseamnă hărțuirea sexuală, în special la locul de muncă.
Suntem în plină epocă #metoo și cu toate acestea, hărțuirea sexuală încă e un subiect despre care nu se discută suficient. E important ca tinerele să afle toate nuanțele hărțuirii și să învețe unde să caute ajutor.
”Vorbim despre bărbați în poziții de putere care-și folosesc autoritatea, fie ea profesională, fie personală, ca să manipuleze prin frică și intimidare.”
Liv este genul de personaj care condamnă sută la sută astfel de comportament și vrea să lupte pentru a-l da în vileag. Dar ce faci când victima nu vrea să facă reclamație? Sau când acceptă să fie plătită pentru a tăcea? Sau când nu are încredere în nimeni? Sau când este învinovățită pentru asta? Sau când hărțuitorul este o persoană cu influență, bani și putere și pare intangibil?
Braden este un bărbat care atrage atenția celorlalți că glumele jignitoare despre femei nu sunt ok, el compară generațiile: bărbatul de modă veche care a luptat în Vietnam, care nu-și arată sentimentele și care face bancuri deplasate pentru că așa își arată el masculinitatea și bărbatul actual, care își aranjează părul și are haine elegante și înțelege noțiunea de consimțământ și o respectă.
Cartea are și mult umor pe lângă lucrurile serioase pe care le dezbate și cred că ar trebui citită pentru învățămintele pe care le putem extrage din ea.