Urmăresc de ceva timp newsletterul Meal planning de care te poți ține și, când Jo Ilie a anunțat că organizează un ”cookie swap”, m-am înscris imediat. Un cookie swap este un schimb de fursecuri: ți se alocă aleatoriu o persoană și trebuie să-i trimiți o cutie cu minim zece fursecuri (prăjiturele) făcute în casă, de preferat de tine.
Pentru că mi-a plăcut ce a ieșit, m-am gândit să scriu și un articol cu privire la cum să faceți o cutie de fursecuri care să poată fi oferită cadou de sărbători. O cutie de fursecuri este un cadou nemaipomenit, arată că vă pasă suficient de persoana respectivă cât să depuneți efort pentru cadou, oferiți ceva delicios făcut de voi și nu cine știe ce chestie cumpărată și e un cadou elegant, care poate fi oferit aproape oricui.
Am găsit pe blog un articol din 2009, în care scriam că am dăruit o cutie cu fursecuri, deci pentru mine nu e nici pe departe ceva nou 🙂
Dacă vă tentează ideea, iată câteva reguli de aplicat:
În primul rând, trebuie să vă asigurați că destinatarul este o persoană care ar consuma fursecuri și, în special, fursecuri făcute în casă. Sunt oameni care nu mănâncă nimic primit de la altcineva (din diverse motive) și ar fi păcat ca munca voastră să ajungă la gunoi.
Pe cât posibil, asigurați-vă că persoana respectivă nu are restricții alimentare (alergii, intoleranțe), verificați dacă sunt ingrediente care nu-i plac (sunt oameni care detestă stafidele, nuca de cocos sau aroma de rom) și dacă nu e vegană/vegetariană. Eu am întrebat-o direct pe partenerea mea de la schimb dacă are alergii sau sunt chestii care nu-i plac.
Dacă nu aveți multă experiență în copt, alegeți rețete pe care le-ați mai făcut, ca să mergeți la sigur, sau începeți să coaceți cu 2-3 zile înainte, ca să aveți timp de refăcut, dacă e cazul. Eu am ales două rețete pe care le mai făcusem și una pe care nu o mai făcusem, dar pe care voiam de multă vreme s-o fac. Toate trei rețetele sunt de pe blogul Laura Laurențiu, este blogul meu preferat în materie de rețete de fursecuri.
Am ales fursecurile Mini Linzer (din care am făcut două porții), biscuiți cu miere și cremă de lămâie (am făcut rețeta asta de două ori și de fiecare dată mi-au intrat două ouă la aluat, nu unul. Eu aș recomanda să puneți două și să dregeți mai apoi din făină, decât invers, întotdeauna mi s-a părut mai greu de încorporat uniform un lichid) și, preferatele mele, fursecuri Sărutările Măicuțelor. Sunt incredibil de fine și delicioase și nu sunt deloc greu de făcut.
Pe lângă gust, alegeți și fursecuri care să fie aspectuoase, să arate frumos în cutie. Combinația de fursecuri Linzer cu gem de zmeură roșu și biscuiții cu crema de lămâie galbenă a fost foarte ochioasă. Vă mai recomand și aceste fursecuri cu ciocolată și mentă, pentru puțin verde în cutie 🙂
Alte rețete de fursecuri de pe blogul meu:
Fursecuri inimioară cu cireșe glasate
Fursecuri cu ciocolată albă și nuci caju
Fursecuri cu cremă de zahăr ars
Fursecuri cu brânză Philadephia și fistic
Atenție mare la igienă! Părul trebuie prins în permanență, mâinile spălate de mai multe ori pe parcursul preparării, suprafețele spălate bine și uscate, ustensilele curate. Dacă gustați din ceva, puneți lingurița în chiuvetă, nu o băgați la loc în compoziție!
Folosiți doar ingrediente de cea mai bună calitate! Fără premixuri, fără margarină, dacă folosiți coajă de lămâie, asigurați-vă că ați luat lămâi netratate, untul să fie de 82% etc.
Ambalați cât mai frumos! Eu am folosit o cutie de carton cu capacul transparent, în care am pus hârtie de mătase. Am legat cu panglică roșie (am călcat și panglica, ca să mă asigur că stă bine 😀 ) și am adăugat și un mic dar simbolic: o spatulă mică de silicon și o formă de decupat.
Voi ce părere aveți despre cadourile comestibile? Vă plac, le primiți, le dăruiți sau sunt un mare NU?
Arată minunat exact la fel cum sunt și descrise. Felicitări!