Tehnologia în domeniul sănătății a cunoscut o evoluție fulminantă în ultimii ani, astfel că acum putem gestiona probleme altădată considerate dificile în maniere moderne, mult mai ușoare. Au apărut tratamente ortodontice mai puțin invazive, vizibile și dureroase, există tot felul de lasere și proceduri care se pot face pentru acnee și există și ortokeratologia care îl poate scăpa pe copil de ochelari, pe durata zilei, permițându-i să facă o mulțime de lucruri pe care, poate, nu le-ar fi putut face cu ochelarii la ochi.
Purtătorii de ochelari știu că, deși ochelarii în teorie nu te împiedică să faci nimic din ce-ți dorești, dacă vrei să practici sporturi cu mingea sau dacă vrei să faci scuba diving sau să porți niște ochelari de soare drăguți, în practică îți poate fi cam dificil. Prin urmare, toți mai mulți părinți și adolescenți aleg ortokeratologia pentru a scăpa de nesuferiții ochelari pe timpul zilei.
Am ales să scriu despre acest subiect pentru că fiica unei prietene are 8 luni de când face tratament ortokeratologic și este foarte încântată de rezultate. Ca la orice alt tratament, vă rog să nu porniți de la premiza că face miracole. Rezultatele se obțin cu perseverență și consecvență, lucru pentru care adolescenții noștri nu sunt întotdeauna cunoscuți 😀
Ce este ortokeratologia?
Este o metodă de încetinire a progresului miopiei și a recăpătării vederii prin remodelarea temporară a corneei. Acest lucru se face cu ajutorul unor lentile de contact rigide (GP – gaz permeabile) care, purtate regulat în timpul somnului (minim 7-8 ore), oferă posibilitatea de a vedea clar pe timpul zilei.
Pentru a verifica dacă sunteți eligibili pentru tratamentul ortokeratologic, apelați la un specialist oftalmolog cu experiență în acest domeniu. Iar pentru a vă face o idee dacă adolescentul vostru este pregătit pentru așa ceva, vă las mai jos mărturia și experiența prietenei mele, a cărei fiică are acum 12 ani și 8 luni.
Iar dacă sunteți adulți și vreți să scăpați de ochelari vă recomand seria mea de articole de acum cinci ani despre intervenția Relex Smile pe care mi-am făcut-o eu la ochi pentru a scăpa de dioptrii.
Experiența unei adolescente cu ortokeratologia
Pe la vârsta de 8 ani și jumătate, Diana a devenit purtătoare de ochelari. A început cu dioptrii micuțe, diferite: minus 0,5 și minus 0,75. Deși vedea bine la tablă, la școală, seara, la televizor, spunea ca i se încețoșează imaginea, că o doare capul. Până la această vârstă mai fusesem cu ea la consultație oftalmologică de două ori. O dată pe la 3 ani și apoi pe la 7.
La început, a fost încântată de purtarea ochelarilor. Mergeam la control din 6 în 6 luni. În prima vară i-au crescut dioptriile foarte puțin, cam cu câte minus 0,25, însă pe perioada iernii, când ziua e mai scurtă, activitățile de interior mai multe, ore pe gadgeturi mai multe, dioptriile ei s-au dublat. A doua vară, a treia vară, dioptriile au stagnat, însă de la o iarnă la alta parcă explodau valorile.
Astfel că, după 3 ani de purtat și schimbat ochelari foarte de des, constatând o miopie galopantă si evaluând că situația se agravează pe măsură ce Diana crește, dna dr oftalmolog ne-a propus varianta lentilelor de noapte.
Ortokeratologia este cea mai eficientă metodă de corecție a miopiei și astigmatismului cu lentile de contact, ce oferă libertate totală și posibilitatea încetinirii progresiei miopiei la copii și tineri prin purtarea unei lentile rigide personalizate în timpul somnului.
Am citit, m-am documentat, am fost și la second opinion, am sunat prin prieteni, am întrebat copilul, bineînțeles, și până la urmă am luat hotărârea să începem procedurile pentru comandarea acestor lentile.
Dacă la 8 ani Diana era bucuroasă de noul look cu ochelari, acum era mega bucuroasă că urma să scape de ei. Acesta a fost motivul pentru care mi-am luat inima în dinți și am decis sa le comandăm, dar a primat încrederea în dna doctor. Principala mea teama era ca Diana să nu se rănească în ochi atunci când pune lentilele, apoi și faptul că am putea arunca pe fereastră 2500 de lei dacă nu se acomodează cu ele. Cele mai multe păreri aflate de la părinți au fost aproape unanime – copiii nu le-au suportat în ochi.
Dacă mergeam eu cu Diana la prima probă cu aceste lentile, cred ca refuzam varianta, însă Diana a trebuit să meargă cu mătușa ei, noi, părinții, participând la o înmormântare în provincie. Primul pas a fost ca Diana să vadă niște mostre, să învețe să le mânuiască, să le pună în ochi și la final, să își spună părerea.
A avut așa o ambiție și un grad de rezistență că totul i s-a părut simplu și ușor de făcut. Apoi au urmat topografia corneană și multe alte măsurători pentru a comanda lentile personalizate, conform prescripției medicale oftalmologice.
După două luni de așteptare cu nerăbdare, Diana a primit lentilele, a participat la un nou instructaj și a început frumoasa ei experiență cu aceste lentile de noapte. Mie mi se pare o experiență grea. Câteodată recunoaște și ea că e destul de dificilă purtarea, însă efectele produse o fac să treacă peste orice impediment.
Aceste lentile se pun în ochi seara, fix înainte de culcare, fără a mai pierde vremea prin casă după aceea, fără citit, fără uitat la TV. Direct la culcare fiindcă orice clipire cu lentilele în ochi crește riscul de a răni corneea. Ele trebuie purtate maxim 10 ore/noapte. Dimineața se scot, apoi, pe toată perioada zilei ochiul vede foarte bine, liber.
Pașii pentru punerea și scoaterea lentilelor sunt: pentru punere – spălat pe mâini, pus picături speciale în ochi, luat fiecare lentilă din recipient – spălat cu soluție specială și fixat pe globul ocular (aici mai verificam eu la început) și pentru scoatere – spălat pe mâini, pus picături în ochi, scos fiecare lentilă cu o ventuză specială, spălat fiecare lentilă cu soluția specială și pus în recipientul dedicat, în soluție proaspătă. De 3 ori pe săptămână, lentilele se pun la dezinfectat în soluție si recipient dedicate acestui lucru, unde se țin minim 3-4 ore. Diana le ține de dimineață până seara.
Indicațiile medicale sunt ca aceste lentile să se schimbe anual. La noi deocamdată s-au împlinit 8 luni de purtare. Controale și măsurători s-au făcut astfel: după prima noapte de purtare, după o săptămână, după o lună, apoi din 3 în 3 luni. Din fericire, la Diana totul este foarte, foarte bine până acum. Primele 2 săptămâni a trebuit să avem grijă să doarmă cât se poate cu fața în sus, evitând dormitul cu capul într-o parte (frecarea ochilor de pernă) pentru a ajuta astfel corneea să ia forma lentilelor.
Scopul acestor lentile este de a stagna creșterea dioptriilor pe perioada adolescenței când și corpul cu toate elementele lui se află în dezvoltare.
Diana e hotărâtă să continue și ar recomanda aceste lentile și altor copii. Recunoaște însă și că i-au fost incomode uneori – în tabere, în serile târzii de stat la TV, la sleep over cu prietene, la dorința de a citi în pat, înainte de culcare. Nu avem idee despre cum ar fi daca nu ar pune lentilele o noapte pentru că, din câte știu eu, le-a purtat în toate aceste luni, noapte de noapte.
Eu, ca mamă, atrag atenția că este nevoie de foarte multă responsabilitate la copii pentru purtarea acestor lentile. Ei trebuie să le curețe singuri, să și le pună și să și le scoată singuri, să le manevreze și să le păstreze corespunzător. Riscurile sunt să își rănească ochiul sau să facă infecții oculare.
Concluzionând, cu bune și mai puțin bune, catalogăm această experiență ca fiind una benefică: nu doar că purtătorul are libertate la orice activitate dorește, la purtat orice ochelari de soare dorește, dar și din punct de vedere medical sunt eficiente. Diana deja în prima zi a văzut fără ochelari timp de 9 ore după ce a scos lentilele, din a doua zi timpul a crescut, iar din a treia zi deja vedea perfect de la trezire până la culcare, repet – cu ochiul liber.
.
.
.
Image by wayhomestudio on Freepik
Buna.
Si fata mea a purtat 1 an (apoi nu mi le-am mai permis).
Vad in articol ca sunt alta marca – mai ieftine 🙂 Singurele pe care le-am gasit eu acum vreo 3 ani erau de la Ocularia – si sunt peste 3500 +(anul trecut intrebat).
Are si un coleg de scoala de al fetei mele si a confirmat mama lui pretul.
Solutiile ajungeau pe an cam la ac pret – desi din descrierea ta noi foloseam mai putine 🙂 – 1 data pe saptamana degresarea si nu atatea clatiri :D.
Da, au fost grozave – merg pana la -8 si purtate 6ore/noapte min – au stopat progresia miopiei. Si se culca si mai devreme LOL ca intr-adevar nu mai avea ce face odata ce le-am pus.
Daca nu le poarta nu se intampla nimic – a purtat ochelarii pt 1 saptamana – la repurtare doar prima zi e un pic mai fuzzy, dar se readapteaza imediat.
Ce pot sa spun din exp noastra este ca f imp controalele – la sf una din lentile nu isi mai facea treaba.
Le-as recomanda oricand – desi dr oftalmolog la care mergeam in mod curent nu mi le-a recomandat, dar le-am incercat oricum 😉
Am remarcat această tendință a multor oftalmologi de a nu încuraja folosirea tehnologiei moderne. Sincer nu știu ce să deduc din asta. Cel mai bine e să iei, mereu, mai multe opinii.