Unul dintre avantajele faptului că sunt un dinozaur în materie de blogging este acela că am putut fi alături de multe campanii de-a lungul anilor, le-am văzut la început, le-am văzut evoluând și devenind din ce în ce mai frumoase și m-am bucurat că cele care au un impact real la nivel de educație sau societate au rezistat în timp. Una dintre aceste campanii este Școala Siguranței Tedi, despre care am scris prima oară în 2016, atunci când au avut încheierea de an școlar chiar la școala Elizei!
Cu toată sinceritatea vă spun că mi-au dat un pic lacrimile văzând pozele copiilor cu tocile acelea verzi, pentru că mi-am adus aminte de Eliza mică și, în ultima vreme, orice amintire cu Eliza mică mă cam face să plâng!
De atunci, am avut ocazia să particip la mai multe festivități de închidere a ediției sau la diverse alte activități organizate de brandul Tedi pentru copii și m-am bucurat să văd, de fiecare dată, atenția la detalii și, mai ales, un exemplu de colaborare eficientă cu instituțiile statului.
Anul acesta, festivitatea care a marcat încheierea ediției 2023 – 2024 a avut loc la Școala Gimnazială ,,Oprea Iorgulescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeş.
Aproximativ 20 de elevi din clasa I, împreună cu Tedi, au parcurs lecția „Siguranța în vacanța de vară”, ascultând informațiile oferite de către doamna învățătoare și de către reprezentantul Poliției Române și au efectuat exercițiile din broșura pusă la dispoziție gratuit de către Tedi.
La finalul orei, elevii clasei I au predat ștafeta siguranței elevilor care tocmai au încheiat clasa pregătitoare, într-o ceremonie plină de veselie, apoi, împreună cu restul colegilor din școală, aceștia au interacționat cu reprezentanţi ai Poliţiei Române care au pregătit diverse ateliere în curtea școlii.
La nivel național, peste 55.000 de elevi de clasa I din toată țara au încheiat cursurile celei de-a 9-a ediții. Pe tot parcursul anului școlar, au fost atenți la lecții, realizate prin jocuri și activități educative și s-au implicat cu multă responsabilitate în rezolvarea sarcinilor, cu sprijinul cadrelor didactice.
Școala siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Programul se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv consolidarea informațiilor privind siguranța școlarilor care s-ar putea confrunta cu pericole în drum spre școală, la școală, acasă, în timpul vacanțelor sau în mediul online.
Suportul didactic este asigurat gratuit de Tedi și constă în materiale necesare desfășurării programului la clasă. Toate materialele sunt în format electronic și pot fi folosite atât în predarea directă la școală, cât și la orele desfășurate online.
În luna septembrie, după începerea anului școlar, se va da startul înscrierii în ediția 2024-2025, o ediție aniversară care marchează împlinirea a 10 ani de la debutul programului Școala siguranței Tedi. Sunt așteptate cât mai multe cadre didactice să se înscrie, iar detalii se vor regăsi pe site-ul www.scoalatedi.ro.
Despre Școala Siguranței Tedi:
„Siguranța copiilor reprezintă una dintre preocupările importante ale lui Tedi. Mai ales într-o astfel de etapă a vieții lor, când încep practic desprinderea de mediul familial, considerăm că este important să aibă îndrumători avizați de la care să își însușească informații valide. Colaborăm încă de la început cu astfel de specialiști și vom continua să o facem astfel încât, adaptând capitolele existente sau introducând unele noi, copiii să aibă acces la informații variate care să le fie oricând de folos ”, Ioana Vișean, Director de Comunicare Maspex Romania.
„Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate constantă a Poliției Române. Școala siguranței Tedi este primul pas pe care copiii îl fac în încercarea de a învăța despre principalele riscuri cu care se pot confrunta și cum să se protejeze de acestea. Acum, când încheiem al nouălea an de implementare, ne bucurăm că o altă generație de copii a învățat despre siguranță alături de polițiști. Acest proiect reprezintă deja o tradiție pe care ne dorim să o dezvoltăm în continuare și un model de bună practică în domeniul prevenirii criminalității”, comisar-șef de poliție Sorin-Ioan STĂNICĂ, Șef Birou Prevenire în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română.