Vacanță în Halkidiki – obiective de vizitat pentru zilele active

Anul acesta am ales ca destinație de concediu Grecia continentală, mai exact zona Halkidiki. Ca să fiu sinceră, am ales complet aleatoriu stațiunea în care ne-am cazat, fără să citesc prea multe review-uri, dar n-a fost o alegere proastă. Noi în general nu stăm doar într-un loc, așa că orășelul Nea Kalikratia (Nea Kallikrateia în greacă) a fost un punct de pornire bun pentru a explora toată zona Halkidiki.

Am testat multe plaje din jur, dar n-are rost să vi le înșir pe toate, oricum fiecare experiență e diferită în funcție de nevoile și așteptările voastre și, în plus, e posibil să găsiți lucrurile diferite când ajungeți acolo. E suficient să spun că sunt multe zone cu plaje neamenajate, dacă vă place să mergeți la cearșaf, dar și plaje amenajate cu umbrele și șezlonguri, dacă preferați un confort suplimentar.

Plajele amenajate variază și ele (deși majoritatea sunt cu umbrele de stuf): la unele plătești șezlong + consumație obligatorie, la altele plătești doar consumația, la unele consumația minimă e 6 euro, la altele e 60 de euro 😀 Toaletele sunt și ecologice și stil latrine, dar și amenajate cu apă curentă, dușuri și tot ce vă trebuie la ele.

Printre plajele noastre preferate au fost Nea Fokea, plaja Aloha, plaja Babylon, Pastazi Beach Bar (în Nea Flogita), Cocus Beach Bar, Pasir Beach Bar (Nea Moudania).

Dacă mergeți în Grecia și să faceți un pic de turism, nu doar plajă, iată obiectivele noastre preferate din tot ce am vizitat. Ca idee, ne-am îndepărtat cam până la maxim 2 ore de condus de Nea Kalikratia.

1. Salonic

Salonicul/Thessaloniki e la 30-40 minute distanță de Nea Kalikratia și am alocat o zi doar pentru plimbări prin oraș și cumpărături la complexul lor de outleturi (Mega Outlet). N-am vizitat foarte multe pentru că ne-a prins și o ploaie din aia cu bulbuci, dar a fost frumos.

Ne-am adăpostit de ploaie pe una din bărcile-bar care ies în larg (plimbarea e gratuită contra consumației de la bar sau plătești bilet, parcă 5 EUR era), apoi am vizitat Turnul Alb (copiii și tinerii din Uniunea Europeană 0-25 ani, gratis, adulții – 6 EUR), Hagia Sofia, cetatea Heptapyrgion și turnul Triangle (6 EUR/adult, copii gratis), arcul lui Galeriu, Rotonda (6 EUR adulți, copii gratis), Biserica Sf Dimitrie și instalația de umbrele de pe faleză (care e absolut minunată la apus).

2. Peștera Petralona

Peștera Petralona a fost unul dintre obiectivele mele preferate. Este o peșteră antică superbă, cu cele mai frumoase stalactite și stalagmite pe care le-am văzut vreodată. Accesul costă 8 EUR/adult, copiii din UE gratis, tarif la care se adaugă urcarea cu trenulețul – 3 EUR/persoană. Vizavi de stația de trenuleț găsiți și câțiva artizani greci cu lucrușoare tare drăguțe – eu mi-am luat o pereche de cercei din sticlă de vitraliu cu ramă din foiță de argint.

3. Satul Afytos și lacul Mavrobara

Afytos este un sătuc foarte cochet, perfect pentru cei care vor poze instagramabile din vacanță. Au și multe magazine cu produse locale sau cu produse de la muntele Athos și de aici am luat ulei, măsline, mir de la muntele Athos, ceramică și miere.

Lacul Mavrobara nu e chiar un lac, e mai degrabă un iaz, dar merită să mergeți până acolo dacă vă plac țestoasele. În apele lacului locuiesc mai multe specii protejate de țestoase și veți vedea și niște libelule superbe, albastre și roșii (nici măcar nu știam că există libelule roșii). Să nu dați pâine la țestoase, vă rog eu mult, de fapt nu dați pâine la nicio vietate sălbatică și, dacă se poate, nu le hrăniți deloc.

4. O croazieră cu plecare din Ouranopolis

Noi am ales ceva recomandat de Booking. Dacă nu recomanda Booking, nici nu cred că alegeam o croazieră, dar pentru că am avut probleme cu cazarea și Booking ne-a dat niște bani înapoi, am rezervat și o plimbare cu barca cu fund de sticlă. Cost total 117 EUR pentru doi adulți, un copil de 13-17 ani și un copil de 6-12 ani (au prețuri diferențiate).

Am vizitat Laguna Albastră – Vourvourou și insula Alikes (vizitat e mult spus, am înotat în apele lor). Mie mi-a plăcut mult această croazieră și dacă o alegeți, vă recomand să mergeți la punctul de îmbarcare cu cel puțin o oră mai devreme ca să prindeți niște locuri confortabile înăuntru. În preț este inclus și prânzul (frigărui de porc cu salată).

Organizatori: Eirinikos Glassbottom Daily & Private Cruises

5. Edessa și Pozar Thermal Baths

O zi am dedicat-o unei vizite în Edessa, orașul cu una dintre cele mai mari cascade din Europa. Am vizitat cascada, copiii au intrat la o expoziție de reptile, am mâncat foarte bine la unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Edessa (Ousis), apoi am plecat spre Pozar Thermal Baths, un complex cu băi termale în aer liber. Am plătit aici 24 EUR pentru acces 4 persoane la două secțiuni (cea cu piscina mare și zona cu cascade).

Am mai scris despre Salonic și băile termale Pozar în articolul despre road-trip-ul meu cu prietena mea prin Grecia.

6. Parcul lui Aristotel și cascada Varvara

Parcul lui Aristotel este un parc cu 12 instalații interactive care ilustrează fenomene naturale studiate de Aristotel. Nu mai știu cât a fost intrarea, am pierdut pasajul din Notițe unde îmi notasem, dar nu a fost foarte mult, oricum. Recomand să-l vizitați dimineața devreme, e în soare.

După parc, am plecat spre cascada Varvara, o cascadă mică dar răcoroasă, unde am urmărit crabii care stăteau la soare pe pietre și ne-am bălăcit un pic în apele reci.

Recomandare pentru drumul de întors:

Peștera Devetashka și orășelul Lovech

Nu sunt în Grecia, dar le trec aici pentru un popas pe traseul de întoarcere: orășelul Lovech din Bulgaria, cu podul acoperit, și peștera Devetashka, o peșteră foarte impresionantă prin dimensiuni (am dat 6 leva pentru o intrare de familie).

Dacă mai vreți și alte informații despre vacanța noastră în Grecia, îmi puteți scrie în comentarii și, dacă pot, vă ajut cu drag cu răspunsuri!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.