A venit și acel moment mult-așteptat al anului: recensământul cărților de iarnă și Crăciun apărute în sezonul 2024. Avem multe cărți frumoase anul ăsta, am tradus și eu vreo trei și sper ca la anul să traduc și o carte pentru adulți, căci tare mult îmi mai plac poveștile de Crăciun!
Cărțile sunt, ca de obicei, puse în ordine alfabetică după edituri, iar dacă mi-a scăpat ceva și o vreți adăugată aici, dați-mi un semn în comentarii sau în mesaj privat pe Facebook.
Editura Aramis
La Aramis avem o singură carte de o autoare româncă, Larisa Toader: Lista magică, ilustrații Iulian Bogaciev.
Editura Ars Libri
La Ars Libri, tot o singură carte, tot autoare româncă, Cristina Poterășoiu cu Dex și Eli, eroii lui Moș Crăciun, ilustrații Oana Voican.
Editura Arthur
Și la Arthur avem o carte de o autoare româncă, Ioana Nicolaie, ilustrații Sidonia Călin – Clopoțelul fermecat. – momentan e în curs de apariție.
În afară de asta, mai avem o carte din seria Harry Potter, Un Crăciun la Hogwarts, și Hoțul de clopote de Jacqueline Davies (din seria Războiul limonadei).
Editura Booklet fiction
La Booklet fiction avem cărți noi în colecția lor cu volume duble (cu coperți diferite): Cartea secretă a lui Moș Crăciun + Întâmplări de Crăciun, Crăciunul în pădurea troienită + Aldo și banda de tâlhari.
Alte cărți apărute la Booklet fiction anul ăsta: Crăciunul cu Iuli, TomTurbo Necazuri la Polul Nord, Poneiul dintre zăpezi.
Editura Bookzone
La Bookzone sunt două cărți traduse de mine: Primul Crăciun al Moșului și Cum sărbătorim Crăciunul, plus încă una: Ajutorul lui Moș Crăciun.
Editura Cartea Copiilor
La Cartea Copiilor avem două cărți: Iarna albă și Poveste de iarnă din seria Desișul de muri.
Editura Casa
La editura Casa m-am bucurat să văd două noi apariții din seria Escape room: Spărgătorul de nuci (pentru copii) și Captiv în zăpadă (pentru adulți). Deja am început-o pe cea cu Spărgătorul pentru copii și ne place foarte mult! Tot la editura Casa a apărut și seria Minunații mei vecini care o să placă garantat tuturor fanilor seriei Hoinari prin anotimpuri.
Editura Cassius Books
La Cassius Books a apărut o colecție de povestiri de Crăciun scrisă de autori români – Povești sub cerul înghețat (în prezent în precomandă)
Editura Corint
La Corint avem o carte nouă – Secretele magice ale lui Moș Crăciun, o re-editare: Poveste de Crăciun a lui Dickens cu ilustrațiile Dianei Tivu, și o carte cu povești, poezii și colinde: O scrisoare de la Moș Crăciun.
Editura Curtea Veche
Curtea Veche ne surprinde cu noutăți anul ăsta, după ce a cam stat pe tușă o vreme. Avem 3 cărți dintr-o serie de Ben Miller (care mai are o carte de Crăciun publicată la noi, dar la editura Trei/Pandora M (Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun). La Curtea Veche avem seria Cronicile spiridușilor: Jurnalul unui spiriduș, Secretele unui spiriduș al Crăciunului, Aventurile unui spiriduș.
Editura DPH
La DPH avem cinci cărți de Crăciun: 24 de povești până la Crăciun, Spiridușul de Crăciun și magia ușii secrete, Vine Crăciunul. 24 de povești cu Tilda Șoricela, Lotta descoperă lumea, Un Crăciun Magic – carte muzicală și pop-up.
Nu știu când apare, eu am văzut-o pe pagina traducătoarei, dar e musai să fiți atenți la cartea asta de Maggie O’Farrell (scriitoare de cărți pentru adulți precum Hamnet, sau Exist, exist, exist): Unde se duc îngerii de zăpadă? ilustrații Daniela Jaglenka Terrazzini, traducere Mihaela Buruiană. Înțeleg din postarea Mihaelei că ar mai urma încă două cărți în același stil.
Editura Frontiera
O carte absolut minunată la Frontiera: Trezirea, Somnorilă! A venit Moș Nicolae de Eleonore Schmid.
Editura Humanitas
Nu știu dacă e o carte cu specific de Crăciun, dar pare o carte numai bună de citit de Crăciun: Uimitoarea călătorie a Spiridușului Scorțișoară de Andreea Răsuceanu, cu ilustrații de Anca Smărăndache.
Editura Litera
La Litera avem multe cărticele pentru copiii mai mici: Mașini. Cursă pe gheață, repovestire Poveste de Crăciun (colecția Bebe învață), Viața și aventurile lui Moș Crăciun, Grădina magică din zăpadă, Activități de Crăciun cu Squishmallows, Noaptea dinainte Crăciunului într-o nouă ediție, tot în traducerea Justinei Bandol ca și cea veche. Plus o continuare a cărții Cum a salvat Felix Crăciunul, care se numește Cum a ajuns Felix acasă de Crăciun.
Editura Meteor Press
O singură carte la Meteor Press: Crăciun cu Vulpița și Purcelul.
Editura Nemira
La Nemira avem, în sfârșit, și o carte romantică de pus în ghetuțele femeilor, dar și două cărți pentru copii: O iarnă la New York, de Josie Silver (pentru adulți), Săniuța roșie și Tina și primele ei patine (pentru copii).
Palatul Principilor Transilvaniei
Un demers foarte fain al Palatului Principilor Transilvaniei, o carte de Laura Iviniș (autoarea seriei Dialoguri sincere) care momentan se găsește doar la muzeul din Alba Iulia dar curând va fi disponibilă și pe site.
Ediția specială de Povești de Crăciun de la Palat ne invită într-o călătorie în timp, când multe dintre tradițiile și obiceiurile actuale nu existau și zilele erau sărbătorite simplu, în rugăciune și în jurul meselor unde oamenii se strângeau cu bucurie. Într-un astfel de tablou de sărbătoare, veți citi povești imaginate despre principi și oameni simpli de la palat, vă veți întâlni cu un voievod viteaz și calul său roib, veți descoperi care e cel mai de preț cadou, dar și ce aromă avea Crăciunul de altădată.
Dincolo de povești, sunteți invitați să aflați informații despre istoria pomilor de Crăciun, despre vizita lui Mihai Viteazul la Palat din iarna lui 1596 și despre obiceiul colindatului în Transilvania princiară. În plus, o colecție de rețete ale epocii, atent selectate, sunt pregătite pentru a fi testate de către toți pofticioșii curioși să afle ce gust avea meniu de sărbătoare la Palat. (sursa: pagina de Facebook Laura Iviniș)
Editura Panda (imprint ed Trei)
Patru cărți noi la editura Panda: Cățelușa pe nume Pisică și minunea de Crăciun, Barba nouă a lui Moș Crăciun, Sania nouă a lui Moș Crăciun, Un Crăciun distractiv cu Pettson și Findus.
Editura Povestela Ofir
Nou înființata editura Povestela Ofir are două cărți de iarnă și Crăciun, una care se găsește deja pe site: Uite-afară! de Silvia Borando, și o carte aflată momentan în precomandă (disponibilă după 10 decembrie): Lordul Ler și bradul de Crăciun de Robert Barry.
Editura Tritonic
Încă o carte pentru adulți, de data asta cu povestiri „noir”, de la editura Tritonic: Noir de Crăciun, o colecție de povestiri scrise de scriitori cunoscuți pentru genul mystery & thriller.
Editura Univers
La Univers avem o carte nouă în seria Erus de Alec Blenche: Erus și sărbătoarea de cojoc.
Editura Univers Enciclopedic Junior
Univers Enciclopedic Junior ne răsfață, ca în fiecare an, cu multe cărți de Crăciun, printre care și una tradusă de mine: a treia carte din seria Sclipici și praf de unicorn: Sclipici de Crăciun peste tot!
În afară de asta mai avem: Călătoria măgărușului la Betleem, Bradul, Cântecul îngerului, Crăciunul micuței zâne, Felicitarea magică de Crăciun, Tractorașul și bradul de Crăciun, Voi fi mereu alături de tine, Povestea Crăciunului.
Editura Zyx Books
E primul an în care nou-înființata Zyx Books încheie șirul prezentării cărților de Crăciun și sper s-o țină tot așa, cu multe cărți minunate pentru adulți și copii! La Zyx avem anul ăsta două cărți: Dasher și Bufnița de Crăciun.
Bufnița de Crăciun e o poveste tare drăguță, eu am mai citit o cărticică inspirată din această întâmplare reală (o bufniță a fost găsită în bradul tăiat pentru Rockefeller Center din New York, îngrijită și apoi eliberată – Minuni mărunte de Crăciun, editura Sofiami, 2023) și abia aștept s-o citesc și pe aceasta!