Pregătirea pentru examenele de engleză formează abilități de viață

Acum vreo două săptămâni am avut o sesiune de feedback cu profesoara de engleză a Elizei de la Flying Colours și, din vorbă în vorbă, am glumit eu la un moment că nu cred că aș lua examenul pentru CAE dacă l-aș da, chiar dacă am terminat facultatea de engleză și sunt traducătoare 😀

Concluzia asta am tras-o după ce mi-a povestit cum se desfășoară un examen CAE și am realizat că la cât de repede îmi fuge mintea în altă parte și cât de împrăștiată sunt mai nou (din motive de înaintare în vârstă, nu de alta 😀 ) nu cred că aș reuși să parcurg cu succes toate probele.

Așa mi-a venit ideea să scriu acest articol, ca să înțelegeți că pregătirea pentru examenele de engleză (indiferent că sunt Cambridge sau IELTS, că tot am văzut că există tabere și legat de care certificat ar fi mai util) dezvoltă și alte abilități pe lângă cunoașterea avansată a limbii engleze. Iată câteva dintre acestea:

Rezistența la stres și abilități de gestionare a timpului

Un examen CAE durează 4 ore și e împărțit în patru secțiuni: writing, speaking, listening, reading, fiecare cu sub-secțiunile lui. Trebuie să ai grijă să rezolvi sarcinile în intervalul de timp alocat, să-ți păstrezi capacitatea de efort intelectual relativ constantă și să nu lași ticăitul ceasului de pe perete să-ți dea anxietate.

Capacitatea de concentrare

În timpul examenului, și la IELTS și la CAE, există o probă în care trebuie să dai răspunsuri în același timp în care asculți un text. Dacă la CAE poți asculta și a doua oară textul, la IELTS se ascultă doar o dată. La proba asta, capacitatea de concentrare e super importantă, precum și atenția la detalii. (Spoiler: eu aș pica cu brio la proba asta 😀 )

Abilități conversaționale (care nu țin de cunoașterea limbii)

La proba de speaking, candidatul trebuie să interacționeze cu un alt candidat necunoscut sau cu examinatorul, pentru a discuta subiectul care li s-a dat. Pentru a face asta, trebuie să ai și abilități conversaționale, să reușești să porți o discuție, nu un monolog, și să poți dezvolta pe subiectul propus.

Îmi aduc aminte că Eliza a fost super stresată la un examen, pentru că partenerul de discuție nu scotea niciun cuvânt. S-a chinuit mult să-l facă să vorbească, și atunci i-a fost teamă că va pica examenul din cauza interlocutorului.

Pentru a purta o discuție cu oricine, în orice context, ai nevoie de spontaneitate ca să poți dezvolta pe loc orice subiect de discuție (de ex, primești niște fotografii și trebuie să vorbești despre ele), de răbdare când aduci argumente care îl contrazic pe interlocutor și de cultură generală pentru a purta o conversație informată.

Cultură generală

Și dacă tot am menționat cultura generală, o s-o trec și aici separat, pentru că e foarte importantă. Și la writing și la speaking, cultura generală e de mare ajutor, pentru că poți dezvolta mai ușor un subiect, atunci când știi la ce se referă cerința. Nu e suficient să bați câmpii pe un subiect, trebuie să pară că știi despre ce vorbești. Și aici se include și „pop culture”, adică referințe la subiecte, personalități și întâmplări actuale.

Eliza mereu vine de la curs încântată și spune că au discutat despre ceva interesant, au dezbătut sau a aflat de un coleg/o colegă că are o pasiune sau preocupare anume și atunci își dorește să afle mai multe despre asta. Preocupările diverse sunt importante în viața unui copil, indiferent dacă face engleză sau nu, așa că e bine să le stimulăm dorința de cunoaștere și să le oferim alternative cât mai variate, ca să nu fie la curent doar cu ce e în trend pe TikTok sau ce youtuberi sunt la modă.

Disciplină și perseverență

Disciplina e importantă la orice examen, nu doar la cele de engleză. Dacă au trecut prin examenele de clasa a cincea sau a opta, atunci deja ar trebui să știe că fără disciplină nu se poate învăța eficient. Pregătirea unui examen nu se face doar în sala de curs. CAE, de ex, este un examen complex și necesită ore de pregătire suplimentară și acasă, individual.

Capacitatea de argumentare și gândire critică

Of, of, cu gândirea asta critică tare mai avem de lucrat și cred că orice ocazie de a o exersa este bună! La un examen CAE, candidatul va avea de scris o „compunere” cu format specific, gen eseu, recenzie, articol, scrisoare/e-mail raport, propunere etc și pentru asta are nevoie să-și fi exersat „mușchiul” argumentării și al gândirii critice. În plus, la cursuri o să învețe cum se scrie fiecare dintre aceste tipuri de texte (fiecare are particularitățile lui) și îi va veni mai ușor dacă a exersat pe parcursul celor doi ani de pregătire.

Și acum ca să mai și glumim, voi credeți că ați lua examenele astea dacă le-ați da acum?

___

Cover Image by freepik

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.