Hoinari prin anotimpuri

În afară de cărţile 3-D şi de cărţile în format electronic, de cărţile cu inserţii pufoase sau sclipitoare, de cărţi puzzle sau cu autocolante, mai există un tip de cărţi care merită atenţia noastră, poate mai mult decât cele menţionate anterior: cărţile fără scris. Da, da, ştiu, sună ciudat, dar cărţile fără scris sunt cele mai incitante – ele pot adăposti între pagini orice poveste vreţi voi, totul e să aveţi imaginaţia şi timpul şi răbdarea să le descoperiţi şi să le daţi viaţă. Aceste cărţi pot fi surse inepuizabile de umplere a timpului liber căci de fiecare dată veţi descoperi ceva nou în ele. Editura Casa este printre primele edituri care au scos pe piaţa din România aceste tipuri de cărţi şi ele se numesc Hoinari prin anotimpuri. Deocamdată avem doar Primăvara şi Vara şi sper să iasă şi Toamna şi Iarna deşi vă spun, cu tristeţe că nu ştiu dacă vor reuşi, din simplul motiv că astfel de cărţi, cele care îţi pun mintea la lucru şi ţie, ca părinte, nu sunt foarte căutate la noi.  Păi cum să stai tu ca educator sau ca părinte să pierzi atâta timp răsfoind o carte, explicând fiecare detaliu, inventând o poveste? Dă-i acolo o carte de colorat de 3 lei de la chioşcul de ziare şi ai scăpat. Recunosc cu mâhnire că acest gen de materiale este accesibil doar anumitor părinţi – sunt destul de scumpe, ce-i drept (39 de lei la reducere acum) însă calitatea este excepţionala (format mare, A3 şi foi cartonate integral) şi posibilităţile de joc şi lectură cu ea sunt, practic, nesfârşite.

Cărţile au pe coperta din spate şi câteva sugestii despre cum ar putea decurge povestea iar dacă sunteţi mai lipsiţi de inspiraţie sau copiilor voştri le place să audă mereu aceleaşi poveşti, puteţi compune povestea pe hârtie şi o băgaţi în interiorul cărţii. Ilustraţiile sunt foarte complexe şi realizate cu mare migală şi atenţie la detalii pentru că personajele şi acţiunile lor se mută de pe o pagină pe alta. Ba vezi chiar şi un camion cu lapte care se mişcă de la o pagină la alta pe şoseaua de pe fundal. Copacii înfloriţi din cartea Primăvara fac cireşe în Vara, iar omizile se transformă în fluturi. Oamenii fac activităţi specifice, par în mişcare, tocmai datorită acestor ilustraţii vibrante. Cărţile sunt greu de descris în cuvinte, aşa că nici nu voi încerca. Luaţi-le şi le veţi descoperi singuri magia!

17 Replies to “Hoinari prin anotimpuri”

  1. Noi am descoperit de ceva vreme aceste carti, in Austria apar sub numele de Suchbilderbuch sau Wimmelbuch ( carti in care sa cercetezi si sa te scufunzi) 🙂 . Sunt cartile noastre preferate, de departe! Am scris cateva cuvinte despre ele aici http://www.julia-toys.ro/forum/viewtopic.php?f=15&t=72&sid=bc7c89cc29b0ec31afaf006d61478bf7, adaugand si imagini din unele.
    E drept ca pretul nu e unul foarte accesibil, in general vorbind, insa merita, chiar merita! si eu mor de drag, cand ii vad pe-ai mei (sau cand stam toti) aplecati asupra cartilor, decat cand privesc in gol la desene animate. 😀

    1. Laura Frunza says: Reply

      Sunt superbe cele pe care le aveti voi, sper sa apara si la noi cat mai multe!

  2. problema nu e cartea , cartile ,problema e pretul , preturile de cele mai multe ori sunt exagerate pentru marea majoritate a oamenilor din tara asta

    1. Daca vrem lucruri de calitate trebuie sa scoatem si mai multi bani din buzunar. O carte ca asta nu are cum sa coste la fel ca o revistuta cu barbie de la chioscul de ziare.

      1. Ba da….am dat acum cateva luni pe o astfel de carte in Lidl 10-15 lei. “Hoinari” a devenit un brand care, din pacate, nu isi justifica pretul.

  3. Ce pofta mi-ai facut de cartile astea!

  4. Le-am si comandat! Sunt la reducere pe elefant, cu 32 de lei.

    1. Laura Frunza says: Reply

      Raluca, multumim pentru pont! 32 de lei chiar e o suma mai mult decat rezonabila!

  5. Am vazut si noi cartile la atelierul Cristinei de simbata. Sint superbe! Copiilor mei chiar le plac carti de genul asta. Cind erau mici, studiam impreuna la greu detaliile din cartile lui Tony Wolf, si avem si o enciclopedie ilustrata de la Litera, cu tablouri din astea tematice cu multe detalii, cladiri in sectiune, etc.

  6. […] cartile de cautare a mai scris si Laura, merita sa aruncati o privire.De asemenea,aici sunt cateva filmulete cu informatii interesante […]

  7. O sa comand si eu “Toamna” pentru fina mea de ziua numelui. In curand 😉 Datorita tie, evident, numai asa mai aflu si eu ce mai apare nou.

  8. […] de prezentare pentru că ştiţi deja seria Hoinari prin anotimpuri din postările mele anterioare (aici şi aici) – este vorba de ce-a de-a patra şi ultima din serie, […]

  9. Am vazut cartile acestea in limba engleza, in SUA. Iar acolo au mult mai multe pagini (peste 60 fiecare).
    De ce la noi au numai 16? As fi vrut sa cumpar varianta in lb. romana dar nu-mi explic de unde aceasta diferenta de volum?
    S-au publicat variante prescurtate?
    Va pun aici si link catre Amazon, unde puteti frunzari cartea spre exemplificare:
    http://www.amazon.com/Winter-Book-Rotraut-Susanne-Berner/dp/0888999003
    Multumesc

    1. Sorin,cartile de cautare din Romania, dar si cele din Austria, nu au texte, ci sunt doar in imagini. Am avut ocazia sa vad carti de cautare de-ale lui Mitgutsch, care este ‘inventatorul’ acestui gen de carti pentru copii, iar tiparul original este exclusiv in imagini. Editiile Anotimpurilor din Austria sunt aproape identice cu cele publicate in Romania, doar coperta difera prin limba in care sunt scrise putinele cuvinte ale cartilor.
      Varianta in engleza de pe amazon este sub forma unui almanah, cu poezii, povestioare, versuri ale unor autori americani si cu desene la tema, toate adunate sub titlurile anotimpurilor, insa doar grafica ii apartine Susannei Berner.

  10. Julia,
    Inca nu inteleg: e vorba de aceleasi carti sau nu? Ilustratiile din cartile de afara (SUA si UK) sunt incluse in cartile romanesti? Sau sunt carti complet diferite? Intreb asta deoarece cartile au aceeasi coperta in ambele limbi.
    Multumesc!

  11. […] povesti.  Mai multe despre aceste carti puteti citi aici, pe blogul Joaca de-a copilaria  sau aici, pe blogul Idei pentru mamici si copii. […]

  12. Ma bucur ca exista SI asa ceva! adica gata colorate. pentru ca eu am tot urmarit sa dau jos de pe net carti de colorat cu “hidden pictures” sau “hidden objects” (obiecte ascunse sau de cautare cum am vazut ca le spuneti). Adica copilul (mic sau mare, chiar adult :))) ) mai intai cauta imaginile apoi le si coloreaza. Din pacate, nu am vazut asemenea carti la noi, in timp ce prin cele strainatati pur si simplu, nu te poti hotari pe care sa le cumperi. Va dau un link sa vedeti despre ce e vorba (sunt mostre in format .pdf, pot fi salvate si, evident, printate pentru LA JOACA!

    http://www.elcivics.com/worksheets/hidden-pictures/download.html

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.