Eliza are cinci luni şi noi am început deja diversificarea cu piure de mere fierte la abur şi mai nou, de două zile, şi cu supă cremă de legume. Pediatra mi-a recomandat să încep la micul dejun cu măr ras, suc de măr+morcov, măr+brânzică făcută în casă. I-am dat Elizei măr ras câteva zile, dar nu mi-a plăcut consistenţa şi nici aspectul (se oxidează repede) şi nici Eliza nu s-a împăcat cu gustul. Apoi am încercat măr copt cu brânzică, diluat cu lapte, pe care l-a mâncat relativ mai bine. Într-o zi i-am dat de probă piure de pere la borcan şi i-a plăcut la nebunie, aşa că m-am gândit să încerc să fac şi eu în casă. Am cumpărat pere Williams, exact acelaşi soi ca cele din borcănel şi am făcut piure şi i-au plăcut la fel de mult. Piureul de pere avea o consistenţă fină, un gust delicios şi un aspect plăcut.
În ziua în care nu am mai găsit pere, am luat mere şi i-am făcut piure după aceeaşi reţetă. Am descoperit astfel că îi place şi acesta. În prezent fac mai multe porţii o dată pe care le congelez în recipiente speciale. Seara scot din congelator şi pun în frigider păhărelul cu porţia pentru a doua zi dimineaţă. Dimineaţa scot păhărelul cu supă cremă de legume pentru amiază. Ca regulă, dacă bebeluşul nu mănâncă tot din recipient, nu păstraţi ce rămâne, ci aruncaţi, pentru că este contaminat cu salivă şi se pot dezvolta bacterii periculoase.
Piureul de fructe se face aşa: se pune la fiert o crăticioară emailată cu apă şi zeamă de lămâie. Când dă în fiert, se curăţă fructele, se scot sâmburii şi se pun în apa clocotită. Se fierb bine, apoi se pasează cu blenderul, păstrând o cantitate suficientă din siropul rezultat ca să dea o consistenţă cremoasă piureului. Se lasă la răcit şi se transferă în recipiente speciale de congelat mâncare pentru bebe, în păhărele de iaurt cu capac sau în caserole mici. Se dezgheaţă în frigider peste noapte (sau peste zi) şi se încălzeşte pe baie de abur, pe aragaz. Sub nicio formă nu adăugaţi zahăr în piureul bebeluşului!
Elizei i-a plăcut cel mai mult dintre toate supa cremă de legume (morcov, rădăcină de pătrunjel şi păstârnac) pe care a mâncat-o cu mare poftă şi a mai cerut o porţie.
Dragi mămici, aceste sfaturi sunt orientative şi nu înlocuiesc părerea avizată a unui medic. Când e vorba de bebeluşul vostru, medicul pediatru ştie ce-i mai bine pentru el.
Eu am citit undeva ca nu-i bine sa incalzesti mancarea lu’ bebe la microunde… nu mai stiu unde :(.
N-ai auzit/citit nimic de chestia asta?
Din ce am auzit eu, nu e bine sa incalzesti mancarea sau laptele lui bebe la microunde pt ca acesta incalzeste ne-uniform, si pot aparea puncte fierbinti care pot opari copilul. De aia am mentionat sa amestecam bine mancarica, pana ia o temperatura “omogena”.
Stii ce nu inteleg? De ce fierbi fructele….isi pierd toate valorile nutritive….asta nu ai citit?
Si eu am o fetita de 7 luni si nu ii fierb fructele la recomandarea medicului…folosesc steamarul pt legume si f rar pt fructe…insa o masa contine automat fructe crude.
Numai bine!
Fructele nu le fierb, ci le “aburesc” cum zic eu, capata alta textura pe care fata mea o accepta mai usor. Prin fierberea scurta la aburi nu-si pierd vitaminele si devin chiar mai gustoase. Cel putin asta e parerea mea si am vazut ca sunt si medici care recomanda asta.
Dar tu nu ai citit ca fructele crude pot sa dea colici, diaree? Nu ma pot abtine cand vad tonalitatea utilizata… fiecare face cum considera ca e mai bine pentru copilul lui
O masa nu contine automat fructe crude, nu e lege facuta de Dumnezeu…
In rest, no comment
multumesc mult pentru sfaturi. le consider f utile!
inca o data, multumesc!
[…] March, 2009 by frunzalaura Despre diversificarea alimentaţiei bebeluşilor am mai povestit noi, dar acest subiect nu se epuizează niciodată. I-am introdus deja morcov, […]
merele se oxideaza intr-adevar foarte repede. ca sa mai “ameliorezi” procesul poti sa stropesti bucatelele cu cateva picaturi de zeama de lamaie [care este foarte buna, datorita continutului de vitamina C]. merge si portocala, daca ti se pare prea puternica lamaia pentru un copil mic, desi am vazut cu ochii mei bebelus ca sugea cu pofta dintr-o lamaie! ; ))
Trebuie sa incerc si eu pt baietelul meu de 6 luni. A propos, cat timp se pot pastra la congelator? Citeam undeva cat se pot tine maxim 2 luni.
Banuiesc ca doua luni e ok, eu nu le-am tinut atat de mult, cam la doua saptamani refaceam stocul.
si eu ma regasesc in descrierea de mai sus, fetita mea refuza orice fel de fruct; supa de legume o mananca; astazi ii fac si eu piure de mar sper sa ii placa!
cam ce fructe pot sa amestec cu iaurt si cu ce fructe fac piure
De preferat fructe de sezon si depinde si de varsta bebelusului. Vezi aici o lista cu ce fructe ii poti da in functie de varsta. Mai toate fructele merg si crude si piure, in afara de banana si citrice.
bună mămicilor,fetița mea are 4 luni și 3 săptămâni ,am început diversificarea în urmă cu 1 săpt.,la recomandarea dr.cu suc din măr și morcov și cereale orez cu morcov.de vreo 4 zile mâncăm piure din măr,morcov și foarte puțină banană(2 cm.) crude,însă astăzi i-am dat fără banană deoarece a cam durut-o burtica(am avut până la 4 luni mari probleme din cauza colicilor și ieșea numai cu sup.până la diversificare) și voi încerca să le fierb însă nu am steamăr,iar supă cremă i-am făcut din morcov,dovlecel,un cartof mic,o ceapă mică uscată,ulei de măsline,am pasat numai morcovul și dovlecelul dar nu a vrut să mănânce nici măcar 1 lg.-ță.vă rog să-mi mai dați și mie niște sfaturi.(tot ce i-am pregătit au fost indicația medicului)
Parerea mea e ca ai inceput cu mult prea multe gusturi noi deodata. Nu mi-ai spus daca este alaptata fetita ta sau nu. Citeste si acest articol si informeaza-te, nu mai lua de bun tot ce zice medicul pentru ca multi dintre ei sunt scoliti pe scoala rusa veche si sfaturile lor despre diversificare sunt total nepotrivite!
buna ziua.si eu am o fetita de 5 luni si 1 saptamana si am inceput diversificarea cu suc de mar si morcov si supa de legume.supa nu i-o dau,ii dau numai legumele pasate,am incercat o varietate de combinatii,nu ii place deloc,nu vrea sa pape deloc legume.ce sa fac?
E prea devreme ca sa-ti accepte combinatii, da-i pe rand.
buna mamicilor am si eu o intrebare am un copil de 1an si 6luni de knd l-am intarcat nu mai vrea sa mance piureuri sau lactate cum pot sa il convin sa mance