Acum câteva zile am fost la Ikea la conferinţa de lansare a noului catalog pentru 2015 (despre care o să vă povestesc altă dată) şi pentru că atunci când mergi la Ikea nu pleci niciodată cu mâna goală, i-am luat Elizei o carte din seria de trei sau patru cărţi pentru copii care se găsesc la Ikea (au fost patru, cred, dar se mai găsesc doar trei – eu mi le doresc mult pe toate, mai mult pentru mine, cred, decât pentru Eliza 🙂 ) şi care sunt deosebit de frumoase.
În plus, personajele din cărţile marca Ikea pot fi găsite şi în variante de pluş în magazin, aşa că dacă prindeţi drag de vreun arici sau de vreo prinţesă, le găsiţi de cumpărat. Am ales ca primă achiziţie Aventurile ariciului prin pădure, un fel de Bildungsroman despre un pui de arici care se desprinde de mama lui şi pleacă prin pădure să înveţe singur să supravieţuiască. E un pic cam ciudată această desprindere, felul în care mama l-a trimis, pur şi simplu, în lume fără să-l înveţe nişte chestii de bază, dar cu toate astea, cartea ne-a plăcut foarte mult.
Ariciul învaţă, pe cont propriu, multe lecţii (ce ciuperci să mănânce şi ce nu, că nu-i place apa, că trebuie să se ferească de vulpi etc), îşi face un prieten şi îşi găseşte o vizuină ca să hiberneze iarna. Citind povestea, mi-am dat seama că tema mi se pare foarte cunoscută. Oare unde mai întâlnisem eu un arici care pleacă singur-singurel prin pădure să-şi caute loc de hibernat?
Dacă vă mai amintiţi proiectul Mama mea scrie o carte a celor de la Lucia Muntean Publishing, poate vă mai amintiţi şi de povestea mea, Micul arici descurcăreţ. Exact ca în cartea suedeză, şi ariciul din povestea mea hălăduieşte prin pădure, cunoaşte mai multe animale, se fereşte de vulpi şi ajunge să hiberneze în vizuina unor urşi. Atât povestea mea, cât şi cartea suedeză sunt publicate în 2012, deci nicio şansă să mă fi inspirat de la ei (şi cu atât mai puţin ei de la mine : )))) ) Prin urmare, nu încetez să mă minunez cum de oamenii din ţări diferite au acest bagaj universal de simboluri pe care îl transpun sub forma unor poveşti asemănătoare.
Cartea cu ariciul mi-a devenit, astfel, cu atât mai dragă. În plus ilustraţiile sunt superbe, au multe detalii de descoperit (felurite insecte, plante, urme de lăbuţe) şi la final am găsit un set de trei vederi cu imagini din carte care pot fi dăruite sau înrămate.
O mică bulină neagră pentru faptul că sunt câteva greşeli de redactare în carte, dar nu e aşa de grav cât să îi strice din farmec. Cartea costă 19,99 lei cu cardul Ikea Family. Eu plănuiesc să le iau şi pe celelalte, aşa că vă voi mai povesti de ele. Le recomand şi în varianta de cadou, carte+pluş, cred că nu există copil căruia să nu-i placă să primească un asemenea set.
Cand am inceput sa citesc articolul, exact la povestioara ta cu ariciul ma gandeam. Ar trebui sa mai scrii si alte povesti, zic…
Da, am mai scris una, tot cu un arici 🙂 Cred ca imi fac un volum pana la urma 🙂
Multumim pentru recomandare! Vazusem cartile la Ikea…de la distanta, dar acum sunt tentata sa le iau 🙂
Te felicit pentru toate articolele pe care ni le daruiesti, pentru timpul investit in ele si pentru felul prietenos in care scrii. La cat mai multe articole inainte!
Multumesc mult, Cristina!