Cu un buget ceva mai redus ca în anii trecuţi din cauza căruia nu mai plec hai-hui prin târg, mi-am încropit o listă cu câteva cărţi pe care vreau să le iau de la Bookfest duminică după-amiaza când ajung şi la atelier, dar şi câteva sugestii pe care le am pentru voi, deoarece noi avem deja cărţile respective.
De la Curtea Veche, vreau musai cartea pentru copii a lui Marian Godină, În misiune cu Marian. Am o mare admiraţie pentru acest personaj (pentru că deja a devenit mai mult decât un om, e un personaj adevărat) pentru că îndrăzneşte să deschidă gura şi să nu lase lucrurile “să meargă şi-aşa”. Mereu am avut o admiraţie deosebită pentru genul acesta de oameni, i-am încurajat şi i-am respectat profund şi cu siguranţă cartea lui cu reguli de circulaţie pentru copii va fi adoptată de mine şi Eliza. Cartea se va lansa oficial sâmbătă, 4 iunie, de la ora 16.00 la standul editurii Curtea Veche din pavilionul C2.
De la DPH voi pleca, la fel ca în fiecare an, cu Sunt imbatabil pentru 8-9 ani şi cu varianta pentru vacanţă (de la clasa pregătitoare la clasa întâi), dar şi cu cartea Ioanei Chicet-Macoveiciuc (Prinţesa urbană) – Te iubesc orice ai face. Abia aştept să văd abordarea Ioanei din carte, se anunţă să fie o carte care trebuie musai cumpărată, mai ales că Eliza şi cu mine avem, de când era mică, un soi de joc/ritual: ne spunem mereu că ne iubim, chiar dacă… chiar dacă suntem supărate una pe alta, chiar dacă ne înfuriem, chiar dacă ea distruge sau pierde ceva valoros etc. Dragostea e ceva care nu se condiţionează de “dacă eşti cuminte”, “dacă iei note mari” etc şi mă bucur ca asta e una dintre lecţiile pe care eu i le-am băgat bine în cap Elizei încă de când era mică. Ioana are şi lansare la carte pe 4 iunie la Bookfest şi, din câte înţeleg, va avea cartea la ea şi pe 1 iunie, între 10 şi 12 la activităţile organizate pentru copii în Parcul IOR din Bucureşti (detalii aici). Tot la DPH, din aceeaşi categorie, Mami, mă vei mai iubi dacă? de Catherine Leblanc, sper să o pot răsfoi la târg dar nu cred că o voi cumpăra, pot lua doar o singură carte şi atunci o aleg pe-a Ioanei.
De la Corint Junior voi cumpăra cartea unei alte bloggeriţe, Cristina Popov (Ozzy.ro) – Aventurile lui Păienjenel. Cristina a muncit mult la această carte, i-am urmărit emoţiile pe blog şi abia aştept să văd şi rezultatul.
De la divizia pentru copii a editurii Nemira, Nemi, am pe listă două noi apariţii: De ce vă certaţi, Matei? (care sper să mă ajute s-o fac pe Eliza mai puţin certăreaţă) şi Bufniţa care se temea de întuneric (din câte înţeleg, un micro-roman pentru cititori începători).
De la divizia pentru copii a editurii Trei (colecţia Panda) o să răsfoiesc cele două cărţi despre emoţii, Mă simt trist şi Sunt timid, dar nu ştiu încă dacă să le trec pe lista de achiziţii sau nu, trebuie să văd conţinutul. E posibil să fie pentru copii mai mici ca Eliza.
De la Univers Enciclopedic Junior am două cărţi pe listă, una cu mituri greceşti (tot vă povesteam că avem zarurile cu simboluri din legende şi nu le folosim pentru că nu ştim legendele) şi Zâna Floriana şi dinţişorul care se mişca (iar o luăm de la capăt cu povestea cu dinţii care nu se lasă scoşi).
De la editura Gama, aş vrea să văd conţinutul la Super Stats – corpul uluitor şi dacă e interesantă, o iau şi pe asta, pentru pachetul de “premiu” de final de an (oferit de mine, nu de şcoală).
Şi ca să nu zic că n-am plecat de la târg şi cu ceva pentru mine, am în vedere cele două cărţi despre nuci de la Editura Casa: Nucile şi sănătatea şi Nucul – proprietăţi şi reţete cu nuci.
Beletristică nu cred că voi lua nimic, efectiv nu mai am timp să citesc. Dar vă recomand un thriller bun de la editura All, cel mai recent tradus roman al lui Guillaume Musso, Central Park. Eu l-am citit într-o singură zi şi chiar m-a ţinut cu sufletul la gură. Mă aşteptam, ce-i drept, la un final mai dark, dar Musso e, în esenţă, scriitor de romane de dragoste, aşa că vouă cred că o să vă placă finalul.
Şi dacă tot vă duceţi, să nu ocoliţi standul Litera, au multe noi apariţii la copii şi tineret, inclusiv o carte de vacanţă cu şi despre Luna, protagonista noului serial Disney, Soy Luna. Cartea se cheama Soy Luna. Marea aventură, este un roman mai mic, eu o am şi o citesc acum să văd dacă i-o includ Elizei în pachetul de “premiu” ca s-o citească la vară. Nu o ştiu pe Luna prea bine (n-o las pe Eliza pe Disney Channel decât la animaţiile de lung metraj şi la Buburuza şi Motan Noir), dar faptul că, la 16 ani, face un sport care implică activităţi de exterior o ridică mult în ochii mei 😀 , mai ales că de 1 iunie Eliza va primi cadou de la bunica un skateboard pentru începători.
Tot de la Litera vă recomand Henry şi puterea imaginaţiei, e o carte splendidă căreia sper să-i pot aloca la un moment dat un articol separat.
Și pentru că tocmai s-a lansat filmul Alice în Țara Oglinzilor (înțeleg că într-o ecranizare uimitoare), cred că unii copii vor fi curioși să citească o variantă integrală, excelent tradusă de doamna Antoaneta Ralian, a cărții Alice în Țara Minunilor, apărută recent la Humanitas. Tot la Humanitas a apărut și George și Codul Indescifrabil, a patra carte din seria despre Cosmos, scrisă de Lucy și Stephen Hawking. Fanii acestei serii se vor bucura cu siguranță să citească noile aventurile ale lui George, Annie și Eric. Eliza e deocamdată mică pentru asemenea cărți, dar recunosc că mi-ar plăcea mie să le citesc 🙂
Ma abonez la cartea lui Guillaume Musso daca nu e deja imprumutata 😀
Nu e, ti-o dau!
Aveam in plan sa ajungem si noi la Bookfest. Acum astept sa vad cum se simte Andrei ca sa stiu daca mergem pe 1. Sambata ajungem mai pe dupa-amiaza la targ presupunand ca Daria va mai avea energie dupa testarea de dimineata.
De unele carti stiam, de altele nu.
Multumesc mult pentru recomandari.
Am o intrebare : despre ce zaruri vorbesti? Cred ca am ratat articolul in care ai povestit despre ele. M-ar interesa si pe mine. Noi am avut un set de zaruri frumoase cu imagini pe baza carora compuneam povesti, dar le-am pierdut cand ne-am mutat.
De la Litera, ne-a atras atentia o colectie noua: “Misterele matematicii” (sau fizicii / chimiei – dupa caz). Stiam versiunea in engleza, ma bucur ca o vad tradusa. Mi se pare o modalitate prietenoasa de a-i familiariza pe copii cu concepte matematice diverse. In cazul nostru, speram sa ne ajute sa revigoram placerea cu care copilul interactiona cu acest domeniu inainte de inceperea scolii 🙁
http://www.litera.ro/misterele-matematicii-14070.html
Le-am vazut si eu! Dar deocamdata cred ca Eliza e prea mica pentru el. Desi matematica e deocamdata un mister pentru amandoua :))
Mda… anul trecut am reusit sa fentez targul, dar tare mi-e teama ca anul asta las acolo cateva alocatii de-ale copilului, prea suna bine recomandarile tale (pentru care iti multumesc si eu, evident!).
Si eu aveam pe lista cartea lui Godina. Daca mi-ar fi spus cineva, acum cateva luni, ca o sa citesc ce scrie un politist de la Circulatie, as fi ras tare de tot. Dar il admir si eu pe acel om. Nu numai pentru ca indrazneste sa vorbeasca si sa ia atitudine impotriva sistemului corupt, dar si pentru ca el a reusit sa schimbe ceva, spre deosebire de mine, care am avut numai esecuri in urma indraznelii mele 🙁
Alunita, tu schimbi lumea in alt fel, nu-ti mai fa atatea mustrari de constiinta! Felul in care o cresti pe Luna va schimba cu siguranta lumea, doar ca nu vezi asta acum. Luna nu vrea la atelierul meu de margele duminica? 🙂
Multumesc pentru consolare. Si pentru invitatie. Luna e o rasfatata in ceea ce priveste treburile casnice, inclusiv cusutul: nu a pus niciodata mana pe vreun ac. Am intrebat-o acum daca intentioneaza sa o faca in viitorul apropiat si m-a refuzat, asa ca… te refuz si eu pe tine 🙂 Daca nu are copilu’ model de gospodina in casa, ca sa o inspire, ce sa fac?
Da’ nu cârpim şosete, facem coliere :)) Şi nu-i trebuie model de gospodină, are un model mult mai fain 🙂
Inca un compliment, multumesc! Ce-mi place la tine pe blog, mai vin, ca ma tratezi tare frumos! 🙂
Ce ma fac?! nu mai am loc in casa… Avem biblioteca plina, alt raft iarasi plin, casa mica… Dar sunt asa de multe pe care le-as mai lua. Cum faceti sa va eliberati biblioteca? Eu nu as da nimic! Jucarii da, dar la carti mi se strange inima. Plus ca am si motiv sa nu le dau, o pitica de 2 ani care vine din urma si le tin pentru ea, pe cele depasite pt varsta baiatului de 7 ani, cititor in focat.
Aceeaşi problemă o am şi eu. Până la urmă, am cedat nervos şi am investit într-o bibliotecă nouă şi foarte simplă (de la ikea) care s-a umplut instant! E drept că în februarie am făcut curăţenie şi chiar am donat vreo câteva cutii de cărţi Asociaţiei Herculesc, însă recunosc că la mine e boală. Cumpăr prea multe cărţi pentru copii, nu mă pot abţine, cred că din copilărie mi se trage, când nu aveam. Şi poate şi dacă fata mea nu s-ar bucura atât la vederea unor cărţi noi, cine ştie… n-aş mai cumpăra atât. Dar se pare că m-a moştenit la chestia asta.