Am făcut acest tort astă vară ca o surpriză pentru Eliza la întoarcerea ei acasă de la Iaşi, unde a petrecut o parte din vacanţă. Ca să fiu sinceră până la capăt, deşi absolut toţi ceilalţi invitaţi l-au apreciat şi mie mi-a plăcut enorm, Eliza a comentat: “mami, e foarte bun blatul, dar crema nu-mi place”. Aşa că m-am dezumflat total, pentru că ştiam că a mai mâncat cremă din asta şi îi place, dar eu sper totuşi să fi fost doar oboseala şi faptul că era deja sătulă şi nu mai voia dulce, pentru că eu ador crema asta şi plănuiesc să mai repet tortul şi cu alte ocazii.
Blatul a ieşit, într-adevăr, excelent – e o reţetă de-a mea cu care fac, de obicei, brioşe, şi acum am testat-o prima oară pentru blat – reuşită totală, nu cred că mai testez prea curând şi alte reţete.
Ingrediente blat: trei ouă, o cană şi jumătate de făină, trei sferturi de linguriţă de praf de copt, un sfert de linguriţă de bicarbonat, un sfert de linguriţă de sare, o cană şi jumătate de zahăr, trei sferturi de cană de unt la temperatura camerei, esenţă de vanilie de bună calitate sau seminţele unei păstăi, trei sferturi de cană de smântână fermentată grasă.
Mod de preparare blat: amestecaţi făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. Separat bateţi oul cu zahărul, adăugaţi untul şi esenţa sau seminţele de vanilie şi continuaţi să bateţi. Încorporaţi făina şi, la final, smântâna. Nu bateţi foarte tare, doar cât să se uniformizeze amestecul. Puneţi compoziţia într-o tavă de tort şi coaceţi la 180 de grade timp de 40 de minute – o oră. Nu ştiu să vă dau un timp exact, pentru că depinde de forma de tort. Eu am folosit una mică dar mai înaltă. O tavă mai întinsă se coace mai repede. Fiţi cu ochii pe blat şi faceţi testul scobitorii.
Crema am făcut-o după reţeta de cremă de bezea elveţiană a lui Teo, am muncit la ea de mi-au ieşit ochii, dar a meritat. Ca idee, nu recomand să faceţi crema asta dacă e vară, sunt 38 de grade afară şi n-aveţi aer condiţionat în casă, pentru că untul trebuie să fie rece şi cum îl scoteam din frigider, cum se înmuia instant, aşa că am pierdut mult timp cu băgatul şi scosul untului din frigider ca să nu se taie crema. Cred că e o cremă care se pretează mai bine în anotimpurile reci şi vara să apelăm la reţete uşoare, cu spume de fructe, care să nu conţină (prea mult) unt.
Am tăiat blatul în trei şi am pus din belşug cremă de bezea, apoi l-am îmbrăcat în cremă. Cu ajutorul unui poş am făcut mici aveline şi am decorat cu afine proaspete şi macarons. Pentru decor m-am inspirat de pe un grup de bucătărese moldovence care au un ochi pentru decor de mi se face ruşine instant cu orice platou sau tort pe care îl fac. Sunt extrem de talentate la decorat, în special platouri de aperitive şi torturi, şi nu există zi să nu am ceva de învăţat de la ele.
Ca sa fiu si eu sincera, a avut emotii mari cu blatul tau :p. Incepand cu momentul in care am.pus faina si am obtinut boroboate :p. Cand am.pus smantana, m-am linistit :)) A mai urmat o tura de emotii cand l-am pus la cuptor (dupa 10 min blatul era cum l-am pus :d.) Acum a facut burta si e frumooos foc. Multumesc mult de tot!
Fac o combinatie intre tortul asta si cel cu capsuni (tot al tau).
S-aveti an cu sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Am văzut poze cu tortul, ţi-a ieşit foarte fain, Violeta! Mă bucur că ai încercat blatul. Un an nou cu sănătate şi vouă!
Si cand faci briose cantitatea ingredientelor e acelasi?
Da, eu fac multe brioşe o dată. Ies cam 24 de brioşe din cantitatea asta, în funcţie de cât de mare sunt formele individuale.
o sa incerc si eu reteta de blat, tot la briose, ca sa am la mic dejun si pachete.
Tortul arata insa minunat!
Să-mi spui dacă îţi plac brioşele rezultate 🙂