Norpi şi darul de Crăciun este un proiect al freelancerului Andrei Dumitraşcu, materializat sub forma unei cărţi ilustrate, care se vinde momentan pe Breslo. Sunt sigură că Andrei nu se va opri aici şi Norpi va ajunge curând sub ocrotirea unei edituri.
Conceptul poveştii este foarte frumos: un pinguin pe nume Norpi locuieşte pe un tărâm unde nu există tristeţe, ci doar fericire. Părinţii se ocupă de copii şi petrec mult timp cu ei, iar copiii sunt prieteni cu toată lumea şi se joacă toată ziua. Auzind de la tatăl lui că există un loc unde trăiesc oameni nefericiţi, un loc unde domină tristeţea în rândul copiilor, Norpi decide să plece într-acolo, să afle ce e aia tristeţe şi de ce sunt copiii cuprinşi de acest sentiment.
Însoţit de prietenii săi, ursul polar Drurs şi peştişorul Plătică, Norpi călătoreşte până într-un oraş mare, după ce, evident, îşi dovedeşte, mai întâi, curajul trecând printr-o încercare. În oraş, cunoaşte un băieţel poreclit Nea, care e trist pentru că părinţii muncesc foarte mult şi nu petrec suficient timp cu el. Întrebat dacă oamenii nu au şi ei o sărbătoare specială ca Sărbătoarea Zăpezii Pufoase de pe tărâmul polar, Nea răspunde că ei au Crăciunul, când oamenii împodobesc bradul, petrec timp cu familia şi gătesc prăjituri delicioase.
Însă copilul e trist îndeosebi în preajma Crăciunului pentru că părinţii se duc la serviciu de dimineaţă până seara şi abia apucă să-i vadă, darămite să se mai şi joace cu ei sau să facă lucruri speciale împreună. Norpi e decis să-l înveselească pe Nea şi chiar reuşeşte, şi, indirect, transmite această stare de fericire şi părinţilor copilului, care decid să facă eforturi pentru a petrece mai mult timp cu el.
Mi-a plăcut foarte mult ideea poveştii, dar cred că textul are nevoie de ochiul specializat al unui redactor pentru a-i da unitate şi o formă mai închegată. La unele tablouri, trecerea este prea bruscă de la un moment la altul, sunt câteva scene insuficient dezvoltate, iar dialogurile au nevoie de puţină prelucrare pentru a suna mai fireşti.
Ilustraţiile realizate de Ioana Ştirbu sunt foarte drăguţe, transmit căldură şi completează foarte bine firul narativ. Cartea poate fi răsfoită şi cumpărată weekendul acesta la Dichisar Bucureşti. Târgul de cadouri se desfăşoară timp de două zile (9-10 decembrie) la Impact Hub, clădirea Timpuri Noi Square, Splaiul Unirii 165, clădirea 2, etajul 1. Evenimentul de pe Facebook cu detalii este aici.
Ne dorim si noi aceasta carticica, sigur bebelusului meu ii va placea.