Am adus cartea Inelul de sânge acasă de la Bookfest şi, probabil că, dacă nu-mi spunea o prietenă că a cumpărat-o pentru băiatul ei de 14 ani şi că i-a plăcut, nu urca aşa de repede în teancul de cărţi de citit.
Cartea e un fel de mister a la Dan Brown dar pentru copii. Daniel este un puşti de 14 ani, supărat că părinţii lui au decis să se mute din Germania în Barcelona, un oraş în care nu cunoaşte pe nimeni. Singurul prieten pe care şi-l face este Jakob, un coleg de clasă, care are acelaşi statut de imigrant ca şi el. Daniel se simte singur şi, sătul de plimbările cu părinţii printre atracţiile turistice ale Barcelonei, începe să hoinărească prin supermarketuri, pentru că acestea îl fac să se simtă ca acasă, văzând produsele pe rafturi aranjate la fel ca în magazinele din oraşul său.
În timpul acestor vizite, îl întâlneşte pe cerşetorul Juan, un bătrân care stă la uşa unui supermarket împreună cu câinele său. Deşi Daniel nu se apropie de animale, de frica microbilor, ocazional îi mai dă câinelui câte un biscuite, aşa că în ziua în care bătrânul este dus cu ambulanţa la spital, băiatul se decide să ducă acasă patrupedul rămas singur. Lăsându-se ghidat de câine către un cartier mărginaş, Daniel ajunge în mijlocul unei comunităţi de gitani şi o cunoaşte pe Lola, care îi fură inima de la prima vedere.
Abia după ce familia lui Daniel primeşte vizita unui fals poliţist care cere cu insistenţă cam multe informaţii despre bătrânul Juan, băiatul înţelege că la mijloc este ceva necurat şi astfel începe căutarea unor indicii, apoi a unui carneţel şi, în cele din urmă, a inelului însângerat, o moştenire malefică al cărei păzitor fusese bătrânul Juan, pentru ca obiectul să nu ajungă în mâinile nepotrivite.
Căutarea ne poartă pe străzile, în cartierele şi clădirile din Barcelona, toate reale, aşa cum afirmă autorul, şi pe care le puteţi găsi pe Internet cu ajutorul Google Maps. Aflăm foarte multe despre istoria oraşului şi despre unele personalităţi care au locuit acolo şi au contribuit la dezvoltarea Barcelonei. Ritmul e destul de alert, nu ai când să te plictiseşti între paginile ei şi, deşi redactarea ar fi putut fi un pic mai atentă pe alocuri, farmecul cărţii nu este afectat foarte mult.
În afară de subiectele evidente abordate în carte (istoria Barcelonei, căutarea unui artefact misterios, prima dragoste, integrarea într-o comunitate), romanul aduce în discuţie şi o problemă destul de actuală: rasismul la adresa romilor. Părinţii lui Daniel sunt împotriva ideii ca băiatul lor să petreacă timp în comunitatea de romi, deoarece sunt consideraţi periculoşi. Cartea aduce în discuţie şi momente din istoria tulbure a romilor, dar ne oferă şi fragmente din cultura şi civilizaţia gitanilor spanioli, care au contribuit la formarea culturii şi civilizaţiei catalane, ca întreg.
Cartea e redusă acum la 13,5 lei pe site-ul editurii.
Foarte interesant, am trecut-o pe lista de cărți de citit 😊.