Karma funcţionează în moduri misterioase! Dacă Eliza a fost şi este un copil care mănâncă de toate, e deschisă la gusturi şi reţete noi şi totul a mers strună din punct de vedere alimentar cu ea, Vlad e fix la polul opus.
Diversificarea a început şi a continuat cu succes, Vlad mânca de toate, gusta chiar şi din mâncarea noastră şi părea să fie la fel de pofticios şi mâncăcios ca Eliza. Avea fixurile lui, desigur, ca orice copil, nu a mâncat niciodată cartofi, de exemplu, dar mânca la fructe şi legume de ziceai că e vegetarian.
Însă, brusc, a început să refuze câte o chestie, n-a mai mâncat broccoli, apoi nici dovleac copt, apoi nici supă/ciorbă cu zarzavat, nici caise sau brânză de vaci şi tot aşa, până ajunsese să se hrănească doar cu orez, supă cu găluşte, paste, iaurturi şi piureuri de fructe din alea la pungă de la Lidl. Vă daţi seama că, la început, m-a stresat foarte tare chestia asta, e frustrant să faci mâncare şi copilul să nu se atingă de ea.
Acum, însă, nu mă mai agit. Dacă vrea să mănânce, bine, dacă nu, nu. Într-o zi m-am bucurat că a luat fix trei linguri dintr-o ciorbă (cu tot cu zarzavat), am considerat-o o victorie! Eu continui să gătesc diversificat pentru toată familia, el stă cu noi la masă şi poate că într-o zi o să înceapă şi el să mănânce ce mâncăm noi.
Asta nu înseamnă, însă, că nu fac eforturi în continuare de a-i oferi felurile de mâncare preferate, de fiecare dată sub altă formă şi ascunzând în ele diverse legume, fructe şi brânzeturi, pentru a le accepta mai uşor. De mare ajutor la treaba asta, mi-a fost cartea Reţete delicioase pentru copii mofturoşi de Annabel Karmel, care conţine 50 de reţete cu diverse ingrediente, printre care şi preferatele copiilor, pastele!
Azi vă prezint una dintre reţetele din carte: paste cu pui la cuptor. Eu am făcut-o de mai multe ori şi, de fiecare dată, am pus ingredientele “din ochi”, dar vouă o să vă dau cantităţile din carte, şi ajustaţi voi în funcţie de ce aveţi prin casă.
Ingrediente paste cu pui la cuptor
125 grame de penne
1 lingură de ulei de măsline (eu am folosit floarea soarelui)
1 ceapă, curăţată şi tocată mărunt
1 căţel de usturoi, zdrobit cu lama cuţitului şi tocat cubuleţe
1 bucată mare de piept de pui, tăiată fâşiuţe mici
1 linguriţă de oţet balsamic
400 de grame de roşii cubuleţe la conservă (sau sos de roşii făcută în casă)
1 lingură de pastă de tomate (bulion)
3 linguri de porumb dulce, la conservă
2 linguri de busuioc tocat (eu am avut la congelator)
1 linguriţă de zahăr tos*
75 de grame de brânză Cheddar răzuită (eu am folosit mozzarella, de fiecare dată)
*Zahărul este pentru a contracara aciditatea roşiilor. Puteţi renunţa la acest ingredient, dacă doriţi.
Mod de preparare paste cu pui la cuptor
Se pune la fiert o oală cu apă cu sare şi se fierb pastele. Cât timp se fierb pastele, se încinge uleiul şi se căleşte ceapa până se înmoaie. Se adaugă usturoiul, carnea de pui şi oţetul balsamic şi se lasă pe foc, să se călească bine, în special carnea.
Se adaugă roşiile la conservă sau sosul de roşii, pasta de tomate (nu săriţi acest pas, bulionul face sosul mai dulce), porumbul dulce, busuiocul şi zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de câteva minute, până când puiul este bine pătruns.
Când s-au terminat de fierb pastele, se scurg şi se adaugă peste sos. Tot amestecul se pune într-o tavă care merge la cuptor, se presară cu brânză rasă şi se dă în cuptorul preîncins câteva minute, până când se formează o crustă aurie deasupra.
Iese un fel de mâncare delicios, deşi iniţial îl făcusem doar pentru copii, am mâncat cu toţii din el şi apoi am mărit cantităţile, să iasă mai mult. Evident, Vlad a ales doar pastele, a refuzat să se atingă de carne sau brânză (noroc că se mai lipise câte ceva de ele). Regret că povestea noastră nu are final fericit 😀
Însă Eliza a fost extrem de încântată de aceste paste, aşa că le-am trecut în reţetarul meu şi, atunci când fac sos, fac o cantitate mai mare, şi o parte o congelez. Când vreau să fac paste cu pui la cuptor, scot sosul, îl decongelez, îl amestec cu paste fierte şi dau la cuptor.
Cartea Reţete delicioase pentru copii mofturoşi conţine diverse reţete cu legume, peşte, pui, vită şi miel, paste şi chiar şi câteva deserturi pentru copiii mai mari. Pentru că îmi plac foarte mult sugestiile autoarei, voi mai testa şi alte reţete şi voi reveni să vă povestesc despre ele.
Când era Eliza mică, o urmăream pe Annabel Karmel pe site-ul ei şi am mai gătit şi atunci din reţetele ei. Am şi cumpărat primele ediţii ale cărţilor ei apărute în România, dar apoi după ce a crescut Eliza le-am dat. Mă bucur că unele s-au re-editat şi li s-au mai alătura şi volume noi, aşa pot testa diverse lucruri noi şi pentru Vlad.
Ia să vedem, cine mai are copii mofturoşi la mâncare ca mine? Ce le daţi să mănânce? Şi pentru mamele de copii mai mari: se mai schimbă în timp genul acesta de copii tipicari?
O să încerc și eu rețeta asta. Mulțumesc pentru recomandare!
I feel you, am cumparat si eu cartea, de pe cand avea 1,5 ani, acum are 3 si un pic, si tot din ea gatesc, este geniala , tot Ce am gatit din ea a acceptat, in conditiile in care pt noi gatesc des si mereu ii ofer din portia noastra.
Ce gatesti cel mai des din ea? O tot frunzaresc si nu stiu care sa fie urmatoarea reteta.