Cu puțin timp înainte de Bookfest 2019, editura Vellant a lansat colecția Cititrol, o colecție dedicată copiilor de 8-12 ani. Prima carte din serie este Băiețelul de 1000 de ani, o carte care, deși destul de groasă (407 pagini) este atât de bine scrisă, că n-ai cum s-o lași din mână până la final.
A mai pomenit cineva un trol care citește? Nu până astăzi. Editura Vellant vi-l prezintă, în zgomot de tobe și de nări înfundate suflate cu putere, pe Cititrol, o creatură ursuză și chiar supărăcioasă, dacă nu primește cel puțin o data pe lună o carte pe care s-o devoreze. Preferatele lui sunt romanele pentru copii de 8-12 ani, despre prietenie și curaj, cu personaje diferite, cu puteri nebănuite, care se descurcă în situații în care și zece adulți s-ar da bătuți.
Dacă dă peste o asemenea carte, Cititrol devine prietenos și absolut adorabil, cel puțin pentru o vreme. Înainte să dea ultima pagină, următoarea carte din colecția lui trebuie să fie gata – și cel puțin la fel de palpitantă!”
Eu am citit deja Băiețelul de 1000 de ani și mi-a plăcut foarte mult, nu doar pentru subiectul interesant pe care îl aduce în fața cititorilor, dar și pentru felul captivant în care este scrisă, din două perspective diferite.
Alfie este un băiețel care chiar are o mie de ani. Cândva, pe vremea unei invazii vikinge în Anglia, un băiețel și cu mama lui scapă de moarte, ca prin urechile acului. Speriat, băiatul folosește una dintre perlele vieții, pe care le avea de la tatăl lui și rămâne veșnic cu aspectul unui băiețel de 11 ani.
Deși poate părea că viața veșnică este un dar, pentru Alfie și mama lui acest lucru este un chin. Nu se pot împrieteni cu nimeni, pentru că nu pot sta prea mult în același loc. Nu au acte, așa că în epoca modernă, Alfie nu poate merge la școală, nu pot cumpăra o proprietate, iar mama nu se poate angaja. Trăiesc izolați în pădure, într-o casă veche, mâncând din ceea ce produc sau vânează.
Aidan este și el un băiat de 11 ani din Anglia modernă. Din cauza unor investiții financiare proaste, familia lui a trebuit să renunțe la casa mare pe care o aveau și să se mute la periferie, unde părinții se ceartă tot timpul. Părăsit și de prieteni, nefericit din cauza noii situații locative și plictisit în vacanța de primăvară, Aidan o întâlnește pe Roxy Minto, vecina lui exploratoare, îndrăzneață și creativă. Care, pe deasupra, este convinsă că în casa din pădure locuiește o vrăjitoare cu fiul ei!
Aventurile prin care trec cei trei copii, mai ales după ce Alfie își pierde mama, îi vor ține pe copii cu sufletul la gură. Iar întrebarea ”chiar ai vrea să trăiești pentru totdeauna?” e o întrebare care îi va pune pe gânduri atât pe adulți cât și pe copii.
Cartea are toate elementele unei lecturi perfecte pentru vacanță: aventuri în natură, personaje misterioase, urmăriri palpitante, povești despre prietenie și despre cum ne putem depăși limitele și ieși din zona de confort de dragul prietenilor.
Pe blogul editurii puteți citi primul capitol din carte.
Confirm: am facut corectura la cartea asta si am lucrat cu sufletul la gura, sa aflu ce se intampla pana la sfarsit. Desi am iesit cu mult din targetul de varsta al cititorilor :-)))