Zilele trecute am ieșit cu Eliza pentru o programare (singura ieșire în oraș în trei săptămâni de când sunt în Iași) și apoi am zis să nu ne grăbim spre casă, ci să mergem o bucată de drum pe jos, pe cele două străzi pietonale din Iași: Str Lăpușneanu și Bld Ștefan cel Mare.
Am făcut aproximativ 200 de poze și cu greu am selectat doar câteva pentru blog. Dacă ești atent, poți surprinde o mulțime de amănunte frumoase pentru fotografiile tale și, cu siguranță, o să cucerești Instagramul, dacă ești pasionat de asta.
Așa că ne-am început plimbarea pe strada Lăpușneanu, din zona (de-acum) faimoaselor umbrele, vizavi de Galeriile Anticariat Grumăzescu. Eliza a vrut musai o poză cu umbrelele ca să participe la un concurs al cofetăriei Tuffli (aflată chiar acolo), iar eu am vrut să văd și tramvaiul de epocă expus recent în zonă.
Este un tramvai măturătoare și a fost expus de Regia de Transport Iași în colaborare cu Muzeul Municipal Regina Maria (aflat pe aceeași stradă) și Galeriile Dumitru Grumăzescu, ca parte din expozitia ”Tramvaiul ieșean. Începuturi”.
După ce ne-am pozat, ne-am și delectat cu o prăjitură și o limonadă pe mica terasă a cofetăriei Tuffli. Prăjitura aleasă de mine nu m-a dat pe spate, dar Elizei i-a plăcut ce și-a comandat, iar limonada a fost chiar excelentă.
Am plecat apoi la vale pe strada Lăpușneanu, bucurându-ne de arta stradală, de semnele vechi de pe clădiri și de vremea bună. Bineînțeles că m-am oprit și la anticariatele stradale și am răsfoit câteva cărți.
Mi-am luat o ediție publicată de editura Junimea a cărții ”200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești” de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi și mi-a rămas gândul la o ediție destul de veche a lui Salinger, ”De veghe în lanul de secară”.
În Piața Unirii am admirat porumbeii, statuia lui Cuza și mașinuța Birra Moretti a unei terase, apoi am pornit pe bld Ștefan cel Mare spre zona pietonală.
Dacă vă place înghețata artizanală, acolo găsiți și o mașinuță cu înghețată Moo, cea mai bună înghețată din Iași (punct de vedere subiectiv).
Zona pietonală de pe Ștefan cel Mare e o atracție nu doar pentru turiști, ci și pentru localnici. E o zonă care se potrivește iubitorilor de artă, de muzică, de plimbări, de cumpărături, de istorie și religie, de ceva bun de mâncat sau băut sau de sport (erau tineri care făceau diverse scheme cu skateboardul, bicicletele sau trotinetele). Practic orice turist poate găsi ceva care să-i placă aici.
Iar cei pasionați de fotografie vor fi ca peștele în apă, sunt atâtea peisaje, clădiri, statui, detalii de fotografiat. Priviți cât de frumos arată până și vitrina unui magazin de produse de patiserie, Mămuca, unde puteți găsi niște plăcinte cu telemea foarte bune.
Când spun cumpărături, nu vă imaginați că găsiți magazine Gucci, ci boutique-uri, mai degrabă (haine, încălțăminte, accesorii) 😀 Noi am intrat într-un magazin simpatic care promitea că deține Izvorul Tinereții în ediție limitată, un brand de cosmetice din Republica Moldova – Viorica.
Evident că am și cumpărat ceva (prețuri foarte bune) și am primit cadou două geluri de duș care expiră la sfârșitul lui august – are Vlad cu ce face spumă la baie, că ne-a terminat toate gelurile și șampoanele noastre dermocosmetice, atunci când nu reușeam să le ascunde.
Eliza a fost peste măsură de încântată să descopere Capsula culturală a timpului, închisă chiar în ziua în care s-a născut ea, 6 octombrie 2008. A promis că va fi acolo la deschidere, în 2058.
Ne-am uitat și la macheta tramvaiului modern care va circula în curând în Iași. Eliza s-a pozat la panourile cu costume populare și amândouă am citit informațiile de pe panourile cu informații istorice despre orașul Iași.
Am ascultat și răsplătit cântăreții stradali: domnul cu bouzuka din fața Teatrului Național (care ne-a spus că a participat și la Românii au talent) și tânărul cu chitara din fața Bisericii Trei Ierarhi. Ba chiar am pus 50 de bani și în cutia de vioară a unei păpuși care reprezenta un bătrânel cântând la vioară 😀
Pe pietonală se află și Mitropolia Moldovei cu moaștele Cuvioasei Paraschiva, Biserica Trei Ierarhi, dar și Catedrala Catolică.
Am admirat cele două mașinuțe îmbrăcate în mozaic din fața galeriei de artă Art Georgies, unde se află și magazinul de ciocolată Leonidas 😀
Am mai căscat gura la mărfurile de vânzare la căsuțele de lemn, apoi am mers spre Palatul Culturii și am luat un autobuz spre casă. Dar plimbarea poate continua spre Palat, apoi la vale spre complexul comercial Palas, unde vă puteți opri pentru o sesiune de cumpărături sau pentru a sta, pur și simplu, în aer liber pe peluze sau la terase.