Anul acesta nu prea am avut baftă de plajă, dar am avut noroc, în schimb, de experiențe frumoase împreună. Am fost la mare de 1 iunie la Eforie și a fost cam frig, dar ne-am bucurat de liniște și de aerul sărat. Apoi am mai fost o dată doar eu cu soțul o zi la Vama Veche. Și apoi am ales Varna ca destinație pentru concediul ”cel mare”.
De ce am ales Varna? Pentru că e aproape de România, cazarea plus prețurile sunt mai mici decât în România, există și alte alternative de petrecere a timpului liber dacă vremea nu e bună pentru plajă și am vrut să fim împreună cu prietena noastră și fiica ei.
În principiu, am colindat doar partea turistică, dar ne-a plăcut foarte mult și cu siguranță vom reveni. Iată ce ne-a plăcut nouă și vă recomandăm să faceți dacă ajungeți vreodată la Varna.
1. Pădurea de piatră/Pobiti Kamani
Am vizitat-o în drum spre Varna, e destul de aproape de oraș. Este un muzeu în aer liber, cu tot felul de construcții ciudate (coloane de piatră umplute cu nisip), despre a căror proveniență încă se dezbate. Teoria cea mai vehiculată este că au fost cândva pe fundul mării și au rămas acolo după ce marea s-a retras.
Tarife de acces: 4 leva/adulți, 2 leva/elevi (primesc și lei). Program 10-19.30
2. Statuile din oraș
O mulțime de statui cu tot felul de personaje vă așteaptă să le vânați în cursul plimbărilor prin oraș. Nici măcar nu am identificat semnificația multora dintre ele, dar le-am admirat
3. Diverse tipuri de artă stradală
Vlad a dat bani în fiecare seară statuii vivante din oglinzi (pur și simplu a fost fascinat de el), s-a jucat cu baloanele uriașe făcute de doi artiști și am ascultat muzică autentică bulgărească. În Varna, în sezon, sunt multe tipuri de performance stradal, inclusiv jonglerii și clovni.
4. Farurile din Varna
În Varna sunt multe faruri, care pot fi văzute de departe, de aproape, de pe uscat sau de pe mare. Noi am văzut vreo patru în total.
5. Priveliștea de pe dealul Galata
Am mers cu mașina până la farul Galata și de acolo am coborât pe scări spre mare. Am văzut cele mai frumoase valuri spărgându-se de țărm și marea printr-o perdea de verdeață.
6. Plimbare pe barca de pirați la apus
Din Portul Varna puteți să vă îmbarcați pe o corabie de pirați. Copiii se vor bucura să se costumeze, iar adulții vor putea savura un pahar de șampanie privind apusul. Programările se fac direct în port, au o mică agenție de turism acolo, e semnalizată, așa că nu veți avea probleme s-o găsiți. Noi am dat 19 leva de persoană, dar este ceva mai scump în plin sezon. Info pe site-ul lor.
7. Roata panoramică și parcul de distracții
Anul trecut ne-am dat în roata panoramică, dar anul ăsta copiii au vrut să ”pescuiască” la una dintre atracții și să primească cadouri (10 leva de persoană costă plimbarea cu roata)
8. Salate delicioase
La finalul concediului, când am tras linie să văd ce am mâncat, am realizat că mâncasem doar salate și pește sau fructe de mare. Nu am comandat niciodată carne la restaurant. Și nici nu aveam de ce, pentru că oferta lor de salate este foarte variată și nu mă săturam să le încerc.
9. Cocktailuri savuroase pe plajă
Mi-a plăcut foarte mult cocktailul Sangria cu vin rose, de la terasa El Kapan de pe plajă. Recomand terasa asta și pentru mâncare, servicii și pentru plajă, noi am stat acolo în majoritatea zilelor.
10. Plajă
Evident, plajă, că de aia mergem la mare. Nu toate plajele sunt curate, unele aveau alge, dar erau zone frumoase. Mi-a plăcut că majoritatea aparțineau de diverse terase și îți puteai comanda ceva de băut sau mâncat direct la șezlong, puteai să folosești toaleta etc. Șezlongul costa 5 leva, umbrela 5 leva. Pentru două șezlonguri și o umbrelă am dat 15 leva, adica în jur de 40 lei, cât a fost, pe unele plaje, un singur șezlong în România.
11. Cumpărături de suveniruri
Am făcut ravagii în magazinul Rose of Bulgaria, de unde mi-am luat apă de trandafiri (uz cosmetic), limonadă de trandafiri, cremă de mâini cu ulei esențial de trandafiri și diverse alte produse pentru cei dragi. Iar de la un magazin cu bijuterii de pe pietonala care duce la intrarea în parcul care dă spre mare, mi-am luat un medalion făcut dintr-o scoică cu perle-rebut (nu știu cât de adevărat e, dar știți cum e, orice suvenir trebuie să aibă o poveste).
12. Spectacol cu delfini
E destul de scurt pentru cât costă, dar delfinii par foarte bine îngrijiți, iar spectacolul e frumos. Cel mai bine se vede dacă vă așezați pe gradena din mijloc, pe ultimele rânduri.
13. Muzeul de ceară
Este micuț, dar amuzant. Cu ocazia asta i-am explicat Elizei despre diverși dictatori, dar și despre alți oameni celebri (muzicieni, sportivi).
14. Muzeul Retro
Probabil cel mai faimos muzeu din Varna, o expoziție imensă de mașini, electrocasnice, jucării și alte obiecte din fostul bloc comunist est-european. A fost ca o plimbare în trecut, ne-am adus aminte de multe lucruri și copiii au aflat la ce fel de televizoare ne uitam, la ce radiouri ascultam muzică, ce jucării existau (că de avut n-am avut prea multe), ce decorațiuni pentru casă existau (sunt înnebunită după decorațiunile de Crăciun vechi).
15. O masă la Marmalad
Este un restaurant foarte frumos decorat în portul Varna. Merită să iei masa aici sau doar să mănânci o felie de tort, pentru că este foarte frumos în interior, te duce cu gândul la Spania sau Portugalia. Tot ce am mâncat aici a fost excelent. Este un pic mai sus ca preț față de celelalte unde am mai mâncat (Godzilla, Happy), dar cu mult sub ce găsești în România la aceleași standarde.
16. O vizită sau un picnic la Eco-park Varna
Eco-park Varna nu e totuna cu Grădina Botanică, este un parc amenajat de Facultatea de Agronomie din Varna pe un spațiu natural. Aici poți face picnic, te poți plimba și te poți bucura de zonele tematice (grădina de trandafiri, cactuși, conifere, pomi fructiferi, ruinele romane etc). Se ajunge și cu mașina și cu transportul în comun.
17. Plimbare pe străduțe, mai ales noaptea:
Alte lucruri pe care nu le-am încercat:
18. O baie la Therme
19. O vizită la Muzeul Naval
20. Vizită la Acvariu/Grădina Zoologică/Observatorul Astronomic.
Voi ce ați mai vizitat în Varna și ați mai recomanda?