Zilele trecute am fost cu Eliza la un concurs de dansuri şi gimnastică. La unul dintre numere evolua o trupă de fete destul de mari, care aveau un dans popular. Erau îmbrăcate în nişte fuste scurte, înfoiate cu tulle pe dedesubt, menite să li se ridice până la brâu atunci când fac rotiri repetate.
Fix în faţă, uneia dintre fetiţe i se vedeau aripioarele de la absorbant lipite pe chiloţii negri atunci când se învârtea. În jurul meu se şuşotea intens. M-am simţit groaznic de penibil şi mi-a părut rău că nici antrenoarea, nici mama, nici vreo colegă nu i-au spus fetiţei respective să-şi mai tragă o pereche de chiloţi pe deasupra, măcar, dacă folositul unor tampoane (interne) era exclus.
Aşa mi-a venit ideea să scriu acest ghid cu informaţii despre menstruaţie. Pentru (pre-)adolescentele cărora nu le spune nimeni sau pentru mamele care vor să discute cu fetele lor dar nu ştiu de unde să înceapă. Am încercat să cuprind cât mai multă informaţie pe tema asta. Dacă sunt lucruri pe care nu le-am abordat sau întrebări pe care le aveţi, le aştept în comentarii şi promit că voi răspunde.
Ce este menstruaţia?
Când o fată ajunge la pubertate, ovarele ei încep să funcţioneze. Asta înseamnă că, lunar, ele vor elibera câte un ovul, care va călători pe trompele uterine până în uter. În acest timp, uterul se pregăteşte pentru posibila implantare a unui ovul fecundat. Dacă ovulul nu întâlneşte un spermatozoid, el este eliminat împreună cu mucoasa îngroşată (endometrul) de pe uter. Aceasta este menstruaţia.
Detalii în acest clip:
Când apare prima oară?
Menstruaţia poate veni oricând începând cu vârsta de 10 ani (în cazuri foarte rare şi mai devreme). Se spune că fetele vor moşteni vârsta primei menstruaţii de la mamă, dar nu este neapărat o regulă. Din acel moment, menstruaţia va apărea lunar, cu excepţia perioadelor de sarcină, şi se va încheia cu intrarea la menopauză. Menopauza (dispariţia menstruaţiei) poate apărea oricând, începând cu vârsta de 40 de ani, dar, de regulă, după 50 de ani.
În adolescenţă, dar şi pe perioada vieţii mature, menstruaţia poate fi neregulată, aşa că absenţa ei nu indică neapărat o sarcină. Pentru a ţine socoteala, foloseşte un calendar sau o aplicaţie (gen My Days) pentru a-ţi calcula durata ciclului menstrual. Un ciclu menstrual durează în general 28 de zile (deşi poate fi şi mai lung) şi ţine din prima zi în care îţi vine menstruaţia până în următoarea zi în care îţi vine din nou.
Încearcă să fii întotdeauna pregătită pentru neprevăzut, aşa că poartă mereu la tine un absorbant de rezervă. Chiar dacă nu-ţi vine ţie, cine ştie dacă prietena ta nu va avea nevoie de unul? Una dintre cele mai amuzante reclame la absorbante e cu un tip care poartă mereu tampoane în geanta cu care merge la sală, ca să sară în ajutorul unei femei care ar avea nevoie 🙂 De asemenea, nu uita să-ţi pui absorbante şi în bagajul de vacanţă, ca să nu alergi după magazine într-un oraş străin, să găseşti marca ta favorită.
Denumiri populare
Deşi nu sunt de acord cu ele, e bine să le ştii pentru că le pot folosi colegele tale. Când eram eu adolescentă, se mai spunea “sunt pe stop”, “sunt în perioada aceea a lunii”, “sunt indispusă”, “a venit Moş Crăciun”, “mi-au venit neamurile”. Dar pentru că tu eşti o fată modernă, sunt sigură că vei folosi cuvintele potrivite, şi anume “sunt la menstruaţie”.
E ruşine să ai menstruaţie?
În niciun caz! Menstruaţia este ceva normal pentru organismul unei femei şi nu e nicio ruşine în asta. Din păcate, în mai toate societăţile, femeile la menstruaţie erau considerate “impure”, aşa că au învăţat, în timp, să ascundă sau să se ruşineze cu asta. Nu e nimic rău în avea menstruaţie, dar probabil că te vei simţi mai confortabil dacă vei fi discretă pe tema asta, fără să încerci în mod intenţionat să ascunzi acest fapt.
Îţi recomand pentru vizionare şi clipul acesta:
E bine de ştiut că, la polul opus al ascunderii totale a menstruaţiei, se află un curent care promovează scoaterea menstruaţiei în public. Aceste femei nu folosesc absorbante şi îşi lasă menstruaţia să curgă liber şi să le păteze hainele. Curentul se numeşte free bleeding şi a început după o farsă făcută de un site, care a căpătat proporţii neaşteptate. Aici poţi citi mai multe despre Kiran Gandhi, atleta care a alergat la maraton fără absorbante, stârnind adevărate controverse pe tema asta.
Dacă alegi discreţia, asigură-te că nu porţi haine transparente sau prea mulate şi că tragi o pereche de boxeri sau de pantaloni scurţi pe deasupra chiloţilor obişnuiţi, pe care ai pus absorbantul, dacă există riscul să ţi se ridice fusta în cap într-o zi mai vântoasă. Dacă ţi se întâmplă să te pătezi, nu fă din asta o tragedie. Te asigur că chiar nu e cazul să te închizi în casă pentru tot restul vieţii dacă te-au văzut colegii. Ca soluţie de rezervă, ia la tine în ghiozdan sau în geantă, o pereche de pantaloni de schimb, în perioada cât eşti la menstruaţie.
Menstruaţia nu este o boală!
Ce produse să folosesc?
Cred că cel mai bine te poate sfătui mama ta pe acest subiect. Când mi-a venit mie menstruaţia, nu existau decât vata şi cârpele. Ţie ţi s-ar putea părea dezgustător să speli cârpele îmbibate de sânge, însă pe vremea aceea aşa se proceda. Din fericire, acum există absorbante (externe) şi tampoane (interne) de unică folosinţă şi nu mai e nevoie să apelezi la asemenea metode. De asemenea, în ultimele zile poţi folosi protejslipurile, care sunt nişte absorbante mai subţiri, care se pot purta şi zilnic. Nu le-aş recomanda, totuşi, chiar în fiecare zi! Ca orice zonă acoperită cu piele, şi zona intimă are nevoie să respire!
E bine, însă, să ştii că aceste produse poluează foarte mult mediul înconjurător, aşa că poate ai vrea să iei în calcul folosirea de absorbante refolosibile (din pânză) sau utilizarea unei cupe menstruale. Discută cu mama ta sau cu un medic despre aceste opţiuni. Dacă vrei, totuşi, să recurgi la produse de unică folosinţă, alege unele prietenoase cu mediul înconjurător şi cu pielea ta, din materiale naturale. Găseşti multe variante în farmacii sau la DM.
Absorbantele sunt împărţite pe categorii de absorbţie. Pe fiecare ambalaj o să vezi un număr de “picături” care desemnează capacitatea lor de a face faţă fluxului menstrual. De asemenea, există şi absorbante speciale pentru noapte, mai lungi şi cu capacitate de absorbţie mai mare.
Există multe controverse legate de tampoanele interne, despre care se spune că ar provoca sindromul de şoc toxic. De asemenea, absorbantele, mai ales cele care nu sunt 100% din materiale naturale, pot provoca iritaţii în zona intimă. Nu te zgârci şi nu fă economii la absorbante şi tampoane. Schimbă-le des, mai ales vara, indiferent dacă menstruaţia este abundentă sau nu.
Igiena
Trebuie să faci duş zilnic inclusiv în perioada menstruaţiei. Te ştergi cu un prosop pe care îl ţii doar pentru tine sau foloseşti hârtie igienică dacă nu vrei să pătezi prosoapele. Spală-te bine pe mâine şi înainte şi după schimbarea absorbantului.
Dacă te pătezi pe lenjeria intimă sau pe pijama, clăteşte-le imediat cu apă rece (nu caldă!) şi pune-le imediat la înmuiat cu un detergent de scos petele (eu am remarcat că Vanish funcţionează cel mai bine). Apoi spală-le aşa cum obişnuieşti, fie de mână, fie la maşină.
Durată şi aspect
Menstruaţia poate dura între 3 şi 7 zile. Durata menstruaţiei depinde de fiecare fată în parte şi nu e nimic anormal dacă e cantitativ redusă şi durează trei zile şi nici dacă e mai abundentă şi durează şapte zile. Culoarea şi consistenţa menstruaţiei diferă şi ele, uneori de la un ciclu menstrual la altul. E normal şi dacă menstruaţia este roşie dar şi dacă e mai maronie. Unele fete elimină şi cheaguri, în timp ce altele au o menstruaţie foarte fluidă. E bine de ştiut că sângele menstrual eliminat începe foarte repede să se descompună şi să miroasă, aşa că revin la sfatul dat anterior: schimbă des absorbantele!
Când e cazul să mergi la medic
Dacă menstruaţia nu mai apare (chiar dacă nu ai avut contact sexual neprotejat, dar mai ales dacă da!), dacă ai neobişnuit de multe cheaguri, dacă ai dureri de burtă foarte mari sau dacă menstruaţia este foarte neregulată. Dacă menstruaţia este excesiv de abundentă, medicul îţi poate recomanda un supliment cu fier, după efectuarea unor analize de sânge.
Sindromul premenstrual şi starea de spirit
Sindromul premenstrual se referă la o serie de stări prin care trece o fată înainte să-i vină menstruaţia. Stările la care mă refer pot include schimbări bruşte de dispoziţie, tristeţe, stare de nervozitate, foame excesivă, oboseală. Nu e nimic în neregulă cu tine dacă îţi vine să ţipi la toată lumea sau ai chef doar să zaci în pat să asculţi melodii triste în zilele dinainte de apariţia menstruaţiei. Dacă ai aceste stări tot timpul, atunci e posibil să treci printr-o perioadă mai grea şi ar fi bine să discuţi cu părinţii sau cu psihologul şcolii.
Neplăceri menstruale
Foarte multe fete au diferite tipuri de dureri menstruale: de burtă, de cap, de spate. De asemenea, te poţi simţi mai balonată sau te pot durea sânii. Aceste simptome sunt normale, într-o anumită măsură, iar dacă sunt cu adevărat sâcâitoare, poţi solicita medicului o recomandare de analgezice potrivite.
Insist că e important să discuţi cu mama ta pe tema asta, pentru că ea are deja această experienţă şi îţi poate recomanda şi ea un analgezic uşor, care se vinde fără reţetă, sau te poate iniţia în tainele ei cu privire la atenuarea durerilor menstruale: masaj, uleiuri esenţiale, comprese calde, ceaiuri din plante.
Tot la capitolul neplăceri, aş adăuga că e posibil să te trezeşti pe nepusă masa cu coşuri pe faţă cu o zi-două înainte de apariţia menstruaţiei. Îngrijeşte-te corespunzător şi nu-ţi fă griji, vor trece de la sine.
Întrebări frecvente despre menstruaţie
Pot să fac sport în perioada menstruaţiei?
Sigur că da! Menstruaţia nu te împiedică să faci sport. Întotdeauna e indicat să faci cât mai multă mişcare, iar menstruaţia nu trebuie să te împiedice de la activităţile tale zilnice. Dacă, totuşi, te simţi obosită sau te doare ceva, poate n-ar fi rău s-o iei mai uşor şi să te odihneşti suplimentar. Multe femei, însă, declară că se simt chiar mai bine dacă fac sport, aşa că încearcă şi această alternativă înainte să te repezi la Nurofen şi ciocolată!
Pot merge la piscină în perioada menstruaţiei?
Dacă ai învăţat deja să foloseşti tampoane interne sau o cupă menstruală, atunci sigur că da. Dacă foloseşti absorbante, atunci ar fi mai bine să eviţi să intri în piscină. Nu doar că tamponul va absorbi înfiorător de multă apă (nu mă întreba de unde ştiu, am fost şi eu tânără şi proastă cândva, în epoca în care nu exista atât de multă informaţie disponibilă pentru tineri), dar nu e igienic nici pentru ceilalţi utilizatori ai piscinei pentru că poţi avea scurgeri.
Pot să intru în Biserică în perioada menstruaţiei?
Este foarte dificil de dat un răspuns simplu la această întrebare. Sunt culte care nu au o problemă cu asta, dar sunt şi culte, cum ar fi cel ortodox, care s-au pronunţat adesea în acest sens şi interzic accesul femeilor în Biserică în perioada menstruaţiei. Cel mai bine este să discuţi acest aspect cu un preot din comunitatea ta. Eu aş zice, însă, că ar fi păcat să ratezi o nuntă sau un botez, sau, Doamne fereşte, să nu-ţi iei la revedere de la cineva drag care a plecat de lângă tine, doar pentru că te-ai nimerit în perioada mestruaţiei.
Pot să fac sex în perioada menstruaţiei?
În ceea ce priveşte actul sexual, ce poţi şi ce nu poţi să faci în pat ţine întru totul de tine şi de partener, de dorinţele şi de consimţământul vostru. Dacă tu te simţi confortabil să faci sex în perioada menstruaţiei, atunci probabil că e ok. Eu nu ţi-aş recomanda, în special din motive de igienă şi în niciun caz fără protecţia prezervativului. Recunosc că la chestia asta eu sunt mai de modă veche, aşa că răspunsul meu e părtinitor. Reţine că menstruaţia nu este o metodă de contracepţie!
Pot să sar peste o menstruaţie sau s-o amân?
Teoretic, da, se poate, practic ar fi bine să discuţi acest aspect cu un medic ginecolog. Menstruaţia se poate “sări” sau amâna, dacă iei anticoncepţionale în mod regulat şi, în loc să faci pauză după ce termini folia cu 21 de pastile (timp în care îţi vine menstruaţia), continui cu o folie nouă. Eu am aflat această informaţie de la medicul de la cabinetul de planificare familială la care mergeam în facultate. Nu ştiu care mai e situaţia acum, dar pe vremea aceea, anticoncepţionalele erau gratuite sau cu o reducere foarte mare pentru studente, cu condiţia să te duci lunar la cabinet să le iei de acolo.
În general, metodele invazive de contracepţie (sterilet, anticoncepţionale) pot influenţa apariţia sau durata menstruaţiei. Deşi tu eşti stăpâna corpului tău, este bine să nu iei astfel de decizii fără să obţii, în prealabil, toate informaţiile necesare de la un medic specialist.
E adevărat că sportivele de performanţă nu au menstruaţie?
E adevărat şi nu prea. Deşi se întâmplă să apară amenoreea (lipsa menstruaţiei) în perioade de efort fizic intens şi prelungit, în general sportivele au menstruaţii normale. De asemenea, menstruaţia mai poate dispărea şi în cazul unor diete alimentare foarte restrictive. Ţine minte că, orice ţi-ar spune altcineva, menstruaţia este un act fiziologic firesc al organismului şi nu ţine de alimentaţia ta. Menstruaţia nu va dispărea dacă vei deveni vegană, pentru că ţine de modul în care a fost creat corpul tău (pentru a fi capabil de procreere) şi nu de alimentaţie.
Mituri despre menstruaţie
Există diverse mituri despre menstruaţie, cum că dacă te epilezi te doare mai tare sau că nu trebuie să-ţi tunzi părul în perioada asta. Nu e nimic dovedit ştiinţific, aşa că tu decizi cât de superstiţioasă vrei să fii!
Laura, să știi că sunt preoți ortodocși (destul de multi) care nu interzic sa intri în biserică dacă ești la menstruație. Am întrebat de câte ori am avut ocazia, să văd parerea generală. Aceasta văd că s-a schimbat destul de mult față de vremea când eram adolescentă.
Să ştii că am remarcat şi eu că se încearcă un pic de modernizare şi în Biserica Ortodoxă (deşi mai greu) şi mulţi preoţi au devenit mai îngăduitori cu prezenţa femeii în lăcaşul de cult. Cred că am văzut pe internet un clip cu un preot celebru (oare Părintele Necula? nu sunt sigură) care zicea că e ok ca femeile să intre în Biserică oricând doresc, fără restricţii legate de starea corpului lor.
Iti multumesc maxim pentru articol si pentru clipurile puse!
Cu drag!
Renunti la ortodoxism si gata, ai rezolvat problema si mai si ajungi in secolul 21… Scapi de habotnicie stupida si inutila… de ce ar putea fi interzis sa intri in bisrica cand esti la menstruatie???? De ce ai vrea s amergi intr-un loc in care cineva isi pune aceasta problema. Timpul medieval a trecut, mai ganditi si cu mintea.
Eu vă înţeleg revolta şi sunt de acord că, în materie de bigotism la adresa femeilor, Biserica ortodoxă e destul de sus în clasament. Însă sunt regulile lor şi, deşi refuză să vină în secolul 21 cu ele, dacă vrem să mergem la Biserică, trebuie să le respectăm. Partea bună a lucrurilor e că: 1. sunt şi preoţi luminaţi la minte cărora nu le pasă de starea ta fiziologică şi 2. nu te verifică nimeni în chiloţi când te duci la Biserică, deci te poţi duce când şi cum vrei 😀
E un articol cuprinzator, cu foarte multe detalii interesante.
M-am epilat in timpul menstruatiei de multe ori si am observat ca, intr-adevar, pielea mea e mai sensibila in acea perioada: ma doare mai tare (desi ma epilez de 20 de ani), iar in zonele mai sensibile smulgerea parului imi provoaca mici sangerari. Am cautat o explicatie logica si-am aflat ca, in perioada menstruatiei, cantitatea de estrogen e mai mare, lucru care duce, printre altele, la o piele mai uscata. Fiind mai uscata e mai sensibila la metode din astea brutale cum e epilatul. Mai depinde, poate, si cata pilozitate are fiecare sau cat de gros e firul. Cred ca, in cazul meu, daca e nevoie sa ma epilez in perioada menstruatiei, ar fi bine sa-mi hidratez bine pielea cu o zi inainte.
Cu privire la intratul in biserica … Raspunsul din articol era mult mai bun, moderat, cumpatat, corect decat cel din comentariu. Nu e corect, din principiu, sa sfatuim pe cineva ca poate incalca o regula (pe care o considera absurda) doar pentru ca nu poate fi verificat. Daca cineva e foarte revoltat pe Biserica si nu vrea sa aiba de-a face, e decizia lui/ei, nimeni nu e adus cu forta. Daca, totusi, suntem intr-un anume loc, civilizat e sa respectam regulile locului.
Bigotismul Bisericii Ortodoxe la adresa femeilor … e gresit interpretat. Daca ar fi fost asa, daca Biserica ar fi desconsiderat femeile, daca le-ar fi considerat inferioare, atunci n-ar mai fi fost Maica Domnului (care a fost femeie) cea mai cinstita dintre toti sfintii, mai marita chiar si decat ingerii, n-ar mai fi avut ortodocsii (barbati sau femei) atata dragoste pentru ea (“mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”; “tot cerul şi tot pământul se bucură de iubirea ei”).
“Maica Domnului deține întâietatea în ceea ce priveşte cinstirea sfinţilor în Ortodoxie şi acest lucru se reflectă în rânduielile liturgice ce se oficiază în Biserică, […], fie că este la Vecernie, Utrenie, Sfânta Liturghie ori Pavecerniță, indiferent de slujbă”.
Parintii (preotii) inca isi disputa aceste lucruri referitoare la menstruatie, dar nu pentru ca ar considera femeile inferioare, nevrednice, ci pentru ca nu e totul alb-negru. In vechime erau si considerente legate de igiena, femeile murdareau, dar astazi nu mai avem problema asta. Totusi mai sunt si alte aspecte. Am dat peste un articol bine documentat al unui teolog, cu multe trimiteri si citate, pe care n-am putut sa-l inteleg in intregime din cauza lipsei mele de cultura teologica. Se vorbea acolo si despre “un act de intrare din starea de slăbiciune a firii la starea de deplinătate a participării cultice.” Fiecare femeie sa faca ceea ce-i spune parintele duhovnic, asa e cel mai corect.
Multumesc pentru completari. Daca mai gasesti linkul acelui articol la care ai facut trimitere, m-as bucura sa il lasi aici in comentarii.
Acesta este:
http://ziarullumina.ro/de-ce-femeia-care-naste-ar-deveni-necurata–72633.html
(referiri la femeia ce tocmai a nascut si femeia aflata in perioada menstruatiei)
Multumesc!